i

Aktuální číslo:

2025/6

Téma měsíce:

Červená

Obálka čísla

Kudy voda (ne)teče

 |  8. 7. 2024
 |  Vesmír 103, 417, 2024/7

Občas se ještě setkáváme s názorem, že pro vstřebávání vody do těla je u člověka rozhodující tlusté střevo. To je omyl.

Pohyb vody v trávicím traktu je dost složitý. Jednoduše: když je potrava hustá, musí se zředit, když je řídká, musí se voda vstřebat do těla. Trávicí trakt obousměrně transportuje velké množství tekutin, druhé největší množství po ledvinách, což je klíčové pro udržení rovnováhy.

Po jídle i napití se cirkulace tekutin v gastrointestinálním traktu probouzí. Voda se do tráveniny vylučuje v horní části traktu pro dosažení osmotické rovnováhy a následně se vstřebává spolu s živinami. Pochází částečně z potravy (asi 2 litry/den) a částečně ze sekrece trávicích šťáv do žaludku a do střevní trubice (asi 7 l/den). Těchto devět litrů je téměř úplně vstřebáno zpět, přičemž v průměru 84 % z toho vstřebá tenké střevo a jen asi 16 % tlusté střevo. Maximální absorpční kapacita pro celé lidské střevo se však může zvýšit až na 12–20 l/den, zvláště při namáhavé práci v horkém prostředí. I proto kdysi dostávali angličtí hutníci při 12–14hodinové práci denně zdarma až čtyři litry lehkého piva. Stolicí se u zdravého jedince vylučuje jen asi desetina litru. Tento obousměrný pohyb tekutin je regulován neurotransmitery, hormony a dalšími faktory (citace jsou v [1]).

Vodní rovnováha se nejčastěji porušuje při průjmu. Sekrece tekutin do střeva, poháněná především sekrecí Cl- (např. při choleře), převáží nad absorpčními možnostmi, což vede ke zvýšené ztrátě vody stolicí. Sekreční průjmy vyvolávají patogenní bakterie a viry, alergeny, narušená tvorba žluči a žlučových kyselin, nebo jde o vedlejší účinek některých léků. [2]

Připomeňme, že i když je molekula H2O drobounká, nemůže sama rychle procházet lipidovými buněčnými membránami. Je totiž polární. Není proto divu, že se u rostlin i živočichů nalezly speciální kanálky pro vodu, akvaporiny, zajišťující v některých epitelech, hlavně v ledvinách a v trávicí soustavě, rychlý prostup nejen vody, ale v menší míře např. i glycinu, uhličitanů nebo amoniaku.

Nyní vidíte 44 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie

O autorovi

František Vyskočil

Prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., (*1941) absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR studoval neurofyziologii a biofyziku buněčných membrán. Objevil nekvantové uvolňování neuropřenašečů na synapsích savců. Je členem Učené společnosti ČR a The Physiological Society (Londýn a Cambridge). V roce 2011 získal čestnou oborovou medaili J. E. Purkyně a na návrh předsedy AV ČR medaili Josefa Hlávky.
Vyskočil František

Doporučujeme

Hvězdy, které se červenají

Hvězdy, které se červenají

Soňa Ehlerová  |  2. 6. 2025
Existují dvě skupiny lidí, kteří při slově „červenání“ pociťují výrazně nelibé pocity. Do první patří ti, kteří se hodně rdí a jimž to zároveň...
Barva krve, moci a života

Barva krve, moci a života

Jan Turek  |  2. 6. 2025
Červená barva není ani trochu neutrální. Její vnímání člověkem má velmi široké rozpětí. Je pro nás barvou lásky a života, ale také krve,...
Červená v říši zvířat

Červená v říši zvířat uzamčeno

Jaroslav Petr  |  2. 6. 2025
Jasnými barvami živočichové varují své okolí, ale také lákají partnery. Červené zbarvení získávají mnoha rozličnými způsoby.