i

Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Ultrazvukové mimikry svižníků

 |  3. 6. 2024
 |  Vesmír 103, 325, 2024/6

Už asi třicet let je známo, že některé druhy svižníků dovedou za letu třením křídel o krovky produkovat ultrazvuk. Nebylo ale jasné, proč to dělají. Skutečnost, že tak činí pouze noční druhy, naznačovala souvislost s obranou před netopýří echolokací. Nová studie vyvrátila dvě hypotézy. Ultrazvuk nemá takové parametry, aby mohl interferovat s netopýřím „ultrakřikem“ a echolokaci přímo rušit. Svižníci také netopýry nevarují před svou jedovatostí, jak to dělají některé můry. Sice produkují benzaldehyd a kyanovodík, ale v koncentraci nebezpečné jen pro menší predátory. V pokusu si netopýři na (neletících) svižnících rádi pochutnali. Ukázalo se však, že spektrální charakteristika ultrazvuku se nápadně shoduje s ultrazvukovými signály jedovatých přástevníků obývajících stejnou oblast. Nejspíš tedy jde o příklad batesovských mimikry.

Gough H. M. et al.: Biology Letters, 2024, DOI: 10.1098/rsbl.2023.0610

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Evoluční biologie, Entomologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...