i

Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Hybridní „hovězí rýže“ s vyšším obsahem bílkovin

 |  2. 4. 2024
 |  Vesmír 103, 198, 2024/4

V sedmdesátých letech jsme s prof. E. Gutmannem studovali regeneraci a růst svalových vláken [1]. Představoval jsem si, že by kravičky mohly mít ještě jedno vemínko na stále se tvořící chutné maso, jakési živé pyré. Pro planetu, která se potýká s ekologickými a etickými dopady průmyslového zemědělství, nyní jihokorejští vědci navrhují nový, a hlavně reálný recept – kultivovanou „hovězí rýži“ [2]. Pěstují zvířecí svalovinu a pár tukových buněk uvnitř rýžových zrn. Výsledkem je hybridní jídlo, které by mohlo nabídnout cenově dostupnější alternativu bílkovin s menší uhlíkovou (a vodní) stopou. Rýže sama o sobě má vysokou nutriční hodnotu, přidání buněk z hospodářských zvířat ji může dále zvýšit.

Rýžová zrna jsou porézní a poskytují výborný podklad pro růst mladých kmenových buněk (myoblastů) odebraných z jatečných zvířat. Tým z univerzity Yonsei v Soulu zjistil, že některé biostimulátory z rýže mohou dokonce přímo vyživovat svalovinu a podporovat její růst. Nejprve obalili sterilizovaná a vysušená zrnka lacinou vrstvičkou zpevněné a degradabilní rybí želatiny, která pomáhá buňkám lépe se uchytit. Nezralé svalové a tukové buňky z krávy naočkovali do rýže a kultivovali je po dobu 9 až 11 dnů. Finálním produktem byla „hovězí rýže“, která splňuje nutriční požadavky, je chutná, bezpečná a má nízké riziko alergií.

Nyní vidíte 61 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

František Vyskočil

Prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., (*1941) absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR studoval neurofyziologii a biofyziku buněčných membrán. Objevil nekvantové uvolňování neuropřenašečů na synapsích savců. Je členem Učené společnosti ČR a The Physiological Society (Londýn a Cambridge). V roce 2011 získal čestnou oborovou medaili J. E. Purkyně a na návrh předsedy AV ČR medaili Josefa Hlávky.
Vyskočil František

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...