i

Aktuální číslo:

2025/3

Téma měsíce:

Humor

Obálka čísla

Hybridní „hovězí rýže“ s vyšším obsahem bílkovin

 |  2. 4. 2024
 |  Vesmír 103, 198, 2024/4

V sedmdesátých letech jsme s prof. E. Gutmannem studovali regeneraci a růst svalových vláken [1]. Představoval jsem si, že by kravičky mohly mít ještě jedno vemínko na stále se tvořící chutné maso, jakési živé pyré. Pro planetu, která se potýká s ekologickými a etickými dopady průmyslového zemědělství, nyní jihokorejští vědci navrhují nový, a hlavně reálný recept – kultivovanou „hovězí rýži“ [2]. Pěstují zvířecí svalovinu a pár tukových buněk uvnitř rýžových zrn. Výsledkem je hybridní jídlo, které by mohlo nabídnout cenově dostupnější alternativu bílkovin s menší uhlíkovou (a vodní) stopou. Rýže sama o sobě má vysokou nutriční hodnotu, přidání buněk z hospodářských zvířat ji může dále zvýšit.

Rýžová zrna jsou porézní a poskytují výborný podklad pro růst mladých kmenových buněk (myoblastů) odebraných z jatečných zvířat. Tým z univerzity Yonsei v Soulu zjistil, že některé biostimulátory z rýže mohou dokonce přímo vyživovat svalovinu a podporovat její růst. Nejprve obalili sterilizovaná a vysušená zrnka lacinou vrstvičkou zpevněné a degradabilní rybí želatiny, která pomáhá buňkám lépe se uchytit. Nezralé svalové a tukové buňky z krávy naočkovali do rýže a kultivovali je po dobu 9 až 11 dnů. Finálním produktem byla „hovězí rýže“, která splňuje nutriční požadavky, je chutná, bezpečná a má nízké riziko alergií.

Nyní vidíte 61 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

František Vyskočil

Prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., (*1941) absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR studoval neurofyziologii a biofyziku buněčných membrán. Objevil nekvantové uvolňování neuropřenašečů na synapsích savců. Je členem Učené společnosti ČR a The Physiological Society (Londýn a Cambridge). V roce 2011 získal čestnou oborovou medaili J. E. Purkyně a na návrh předsedy AV ČR medaili Josefa Hlávky.
Vyskočil František

Doporučujeme

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller?

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? uzamčeno

Irena Jirků  |  3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?

Mají zvířata smysl pro legraci?

Jaroslav Petr  |  3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu

Selský rozum u kulatého stolu uzamčeno

Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...