i

Aktuální číslo:

2025/3

Téma měsíce:

Humor

Obálka čísla

Vaše káva má elektrický problém

 |  5. 2. 2024
 |  Vesmír 103, 67, 2024/2

O tom, že přidat ke kávovým zrnům před jejich rozemletím trochu vody (opravdu jen trošičku) vede k blahodárným výsledkům, se mluví v komunitě kávomilů – podle různých zdrojů – již asi deset let. Účelem takového nepříliš intuitivního zásahu je eliminovat vznik statické elektřiny pří mletí kávy. Statická elektřina vznikající třením zrnek kávy v mlýnku (hlavně) při průmyslové produkci totiž vede k tomu, že mletá káva tvoří agregáty, které znečišťují mechanismy mlýnků, a tak zkracují jejich životnost.

Nyní vidíte 27 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Adam Obr

Mgr. Adam Obr, Ph.D., (*1988) vystudoval buněčnou biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Profesně nádorový biolog, který se v současné době zabývá imunoterapií leukémií, ale ve volném čase vrtá do problémů okolo výživy a sportu. Má dvě děti, vzpírá a hraje na bicí.
Obr Adam

Doporučujeme

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller?

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? uzamčeno

Irena Jirků  |  3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?

Mají zvířata smysl pro legraci?

Jaroslav Petr  |  3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu

Selský rozum u kulatého stolu uzamčeno

Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...