i

Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Vaše káva má elektrický problém

 |  5. 2. 2024
 |  Vesmír 103, 67, 2024/2

O tom, že přidat ke kávovým zrnům před jejich rozemletím trochu vody (opravdu jen trošičku) vede k blahodárným výsledkům, se mluví v komunitě kávomilů – podle různých zdrojů – již asi deset let. Účelem takového nepříliš intuitivního zásahu je eliminovat vznik statické elektřiny pří mletí kávy. Statická elektřina vznikající třením zrnek kávy v mlýnku (hlavně) při průmyslové produkci totiž vede k tomu, že mletá káva tvoří agregáty, které znečišťují mechanismy mlýnků, a tak zkracují jejich životnost.

Nyní vidíte 27 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Adam Obr

Mgr. Adam Obr, Ph.D., (*1988) vystudoval buněčnou biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Profesně nádorový biolog, který se v současné době zabývá imunoterapií leukémií, ale ve volném čase vrtá do problémů okolo výživy a sportu. Má dvě děti, vzpírá a hraje na bicí.
Obr Adam

Doporučujeme

Najít své těžiště kontroly

Najít své těžiště kontroly uzamčeno

„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...