i
Vaše káva má elektrický problém
| 5. 2. 2024 | Vesmír 103, 67, 2024/2
O tom, že přidat ke kávovým zrnům před jejich rozemletím trochu vody (opravdu jen trošičku) vede k blahodárným výsledkům, se mluví v komunitě kávomilů – podle různých zdrojů – již asi deset let. Účelem takového nepříliš intuitivního zásahu je eliminovat vznik statické elektřiny pří mletí kávy. Statická elektřina vznikající třením zrnek kávy v mlýnku (hlavně) při průmyslové produkci totiž vede k tomu, že mletá káva tvoří agregáty, které znečišťují mechanismy mlýnků, a tak zkracují jejich životnost.
Nyní vidíte 27 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Adam Obr
Mgr. Adam Obr, Ph.D., (*1988) vystudoval buněčnou biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Profesně nádorový biolog, který se v současné době zabývá imunoterapií leukémií, ale ve volném čase vrtá do problémů okolo výživy a sportu. Má dvě děti, vzpírá a hraje na bicí.
Doporučujeme
Homochirální život a racemická smrt
Tomáš Ovad, Petr Slavíček | 2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců
Dagmar Civišová, Svatopluk Civiš | 2. 9. 2024
Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj
Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise
studeného světla živými organismy, se může uplatnit
v základním výzkumu, v neinvazivním...