i
Vaše káva má elektrický problém
| 5. 2. 2024 | Vesmír 103, 67, 2024/2
O tom, že přidat ke kávovým zrnům před jejich rozemletím trochu vody (opravdu jen trošičku) vede k blahodárným výsledkům, se mluví v komunitě kávomilů – podle různých zdrojů – již asi deset let. Účelem takového nepříliš intuitivního zásahu je eliminovat vznik statické elektřiny pří mletí kávy. Statická elektřina vznikající třením zrnek kávy v mlýnku (hlavně) při průmyslové produkci totiž vede k tomu, že mletá káva tvoří agregáty, které znečišťují mechanismy mlýnků, a tak zkracují jejich životnost.
Nyní vidíte 27 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Adam Obr
Mgr. Adam Obr, Ph.D., (*1988) vystudoval buněčnou biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Profesně nádorový biolog, který se v současné době zabývá imunoterapií leukémií, ale ve volném čase vrtá do problémů okolo výživy a sportu. Má dvě děti, vzpírá a hraje na bicí.
Doporučujeme
Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?
Jiří Hrubý | 8. 12. 2024
Takto Tomáš Grim nazval úvahu nad svou fotografií ledňáčka a z textové i fotografické části jeho knihy Ptačí svět očima fotografa a také ze...
Do srdce temnoty
Ladislav Varadzin, Petr Pokorný | 2. 12. 2024
Archeologické expedice do severní Afriky tradičně směřovaly k bývalým či stávajícím řekám a jezerům, což téměř dokonale odvádělo pozornost od...
Vzhůru na tropický ostrov
Vojtěch Novotný | 2. 12. 2024
Výpravy na Novou Guineu mohou mít velmi rozličnou podobu. Někdo zakládá osadu nahých milovníků slunce, jiný slibuje nový ráj na Zemi, objevuje...