i
Alchymie zbytků
| 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 540, 2024/10
Plísní tradičně využívaných při výrobě potravin je mnoho. Jedna z nich ale vyniká tím, že byla domestikována, aby vytvářela pokrmy z bioodpadu. Jmenuje se Neurospora intermedia a na Jávě využívají její schopnosti již odedávna při výrobě takzvaného onkomu. Onkom je v Indonésii jeden ze základních pokrmů a vzniká tím, že se odpad vzniklý při produkci různých potravin (například zbytky sojových bobů z výroby tofu či slisovaná pevná hmota z arašídů a kokosů po získání oleje) nechají tradiční metodou fermentovat, čímž se zbytky postupně přemění na chutný a výživný pokrm.
Nyní vidíte 22 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Poznámky a glosy
Doporučujeme
Hvězdy, které se červenají
Soňa Ehlerová | 2. 6. 2025
Existují dvě skupiny lidí, kteří při slově „červenání“ pociťují výrazně nelibé pocity. Do první patří ti, kteří se hodně rdí a jimž to zároveň...
Barva krve, moci a života
Jan Turek | 2. 6. 2025
Červená barva není ani trochu neutrální. Její vnímání člověkem má velmi široké rozpětí. Je pro nás barvou lásky a života, ale také krve,...
Červená v říši zvířat 
Jaroslav Petr | 2. 6. 2025
Jasnými barvami živočichové varují své okolí, ale také lákají partnery. Červené zbarvení získávají mnoha rozličnými způsoby.