i
Alchymie zbytků
| 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 540, 2024/10
Plísní tradičně využívaných při výrobě potravin je mnoho. Jedna z nich ale vyniká tím, že byla domestikována, aby vytvářela pokrmy z bioodpadu. Jmenuje se Neurospora intermedia a na Jávě využívají její schopnosti již odedávna při výrobě takzvaného onkomu. Onkom je v Indonésii jeden ze základních pokrmů a vzniká tím, že se odpad vzniklý při produkci různých potravin (například zbytky sojových bobů z výroby tofu či slisovaná pevná hmota z arašídů a kokosů po získání oleje) nechají tradiční metodou fermentovat, čímž se zbytky postupně přemění na chutný a výživný pokrm.
Nyní vidíte 22 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Poznámky a glosy
Doporučujeme
Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? 
Irena Jirků | 3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?
Jaroslav Petr | 3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu 
Přemysl Mácha, Karolína Pauknerová, Jan Toman, Jan Géryk, Ali Tanweer, Jan Krajhanzl, Daniel Sosna, Vojtěch Kessler | 3. 3. 2025
Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...