i
Alchymie zbytků
| 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 540, 2024/10
Plísní tradičně využívaných při výrobě potravin je mnoho. Jedna z nich ale vyniká tím, že byla domestikována, aby vytvářela pokrmy z bioodpadu. Jmenuje se Neurospora intermedia a na Jávě využívají její schopnosti již odedávna při výrobě takzvaného onkomu. Onkom je v Indonésii jeden ze základních pokrmů a vzniká tím, že se odpad vzniklý při produkci různých potravin (například zbytky sojových bobů z výroby tofu či slisovaná pevná hmota z arašídů a kokosů po získání oleje) nechají tradiční metodou fermentovat, čímž se zbytky postupně přemění na chutný a výživný pokrm.
Nyní vidíte 22 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Poznámky a glosy
Doporučujeme
Najít své těžiště kontroly 
Lenka Vrtišková Nejezchlebová | 7. 7. 2025
„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar 
Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění? 
Petr Tureček | 7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...