i
Alchymie zbytků
| 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 540, 2024/10
Plísní tradičně využívaných při výrobě potravin je mnoho. Jedna z nich ale vyniká tím, že byla domestikována, aby vytvářela pokrmy z bioodpadu. Jmenuje se Neurospora intermedia a na Jávě využívají její schopnosti již odedávna při výrobě takzvaného onkomu. Onkom je v Indonésii jeden ze základních pokrmů a vzniká tím, že se odpad vzniklý při produkci různých potravin (například zbytky sojových bobů z výroby tofu či slisovaná pevná hmota z arašídů a kokosů po získání oleje) nechají tradiční metodou fermentovat, čímž se zbytky postupně přemění na chutný a výživný pokrm.
Nyní vidíte 22 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství
RUBRIKA: Poznámky a glosy
Doporučujeme
Zadání testu z titulní strany
Petr Telenský | 29. 9. 2025
Na titulní straně říjnového Vesmíru jsme otiskli Bourdonův test setrvalé pozornosti, známý také jako Bourdonův-Wiersmův test. Jde o tradiční...
Vypravěč velkých příběhů
Ondřej Vrtiška | 29. 9. 2025
Je Jan Černý spíše imunolog, nebo buněčný biolog? Sám o sobě raději mluví obecněji jako o přírodovědci, do menších škatulek se nevejde. Stejně...
Když dva vidí totéž, není to vždy totéž 
Petr Telenský | 29. 9. 2025
Slavný citát, připisovaný polskému básníkovi Stanislawu Jerzy Lecovi a zhudebněný Ivo Jahelkou, říká, že seno voní jinak koním a jinak...