Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025
i

Aktuální číslo:

2025/10

Téma měsíce:

(Ne)pozornost

Obálka čísla

Vladimír Mikeš: Proč se klepou řízky. Chemie v kuchyni

 |  29. 5. 2023
 |  Vesmír 102, 357, 2023/6

Příprava jídla je chemický proces a kulinární umění má s chemií mnoho společného. Autor, profesor biochemie, se kuchařským postupům i ingrediencím přidávaným do jídla dívá „pod pokličku“. Food alarmisté si na své moc nepřijdou, protože se dovědí, že ani konzervační látky, ani schválená éčka, ani mikrovlnná trouba nepřinášejí strávníkům smrtelné nebezpečí, jak jim tvrdí různí výživoví poradci. Naopak se dozvíme, že nemusíme utrácet za doplňky stravy – stačí jíst rozmanitě. A zjistíme také, co se děje se svalovými buňkami po smrti zvířete, a proč je tedy dobré klepat řízky.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Zadání testu z titulní strany

Zadání testu z titulní strany

Petr Telenský  |  29. 9. 2025
Na titulní straně říjnového Vesmíru jsme otiskli Bourdonův test setrvalé pozornosti, známý také jako Bourdonův-Wiersmův test. Jde o tradiční...
Vypravěč velkých příběhů

Vypravěč velkých příběhů

Ondřej Vrtiška  |  29. 9. 2025
Je Jan Černý spíše imunolog, nebo buněčný biolog? Sám o sobě raději mluví obecněji jako o přírodovědci, do menších škatulek se nevejde. Stejně...
Když dva vidí totéž, není to vždy totéž

Když dva vidí totéž, není to vždy totéž uzamčeno

Petr Telenský  |  29. 9. 2025
Slavný citát, připisovaný polskému básníkovi Stanislawu Jerzy Lecovi a zhudebněný Ivo Jahelkou, říká, že seno voní jinak koním a jinak...