i
Vladimír Mikeš: Proč se klepou řízky. Chemie v kuchyni
| 29. 5. 2023 | Vesmír 102, 357, 2023/6
Příprava jídla je chemický proces a kulinární umění má s chemií mnoho společného. Autor, profesor biochemie, se kuchařským postupům i ingrediencím přidávaným do jídla dívá „pod pokličku“. Food alarmisté si na své moc nepřijdou, protože se dovědí, že ani konzervační látky, ani schválená éčka, ani mikrovlnná trouba nepřinášejí strávníkům smrtelné nebezpečí, jak jim tvrdí různí výživoví poradci. Naopak se dozvíme, že nemusíme utrácet za doplňky stravy – stačí jíst rozmanitě. A zjistíme také, co se děje se svalovými buňkami po smrti zvířete, a proč je tedy dobré klepat řízky.
Ke stažení
článek ve formátu pdf [340,26 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Přečetli jsme
O autorovi
Eva Bobůrková
Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
![Bobůrková Eva](/thumb/images/autori/b/s_eva.jpg?w=150&h=150&ip=5)
Doporučujeme
Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem ![uzamčeno](/images/layout/ico-locked.png)
Eva Bobůrková | 3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná ![uzamčeno](/images/layout/ico-locked.png)
Natalie Venclová, Kateřina Tomková | 3. 2. 2025
Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak ![video](/images/layout/ico-video.png)
Marek Janáč | 3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...