i
Proteiny v barvách starých mistrů
| 2. 5. 2023 | Vesmír 102, 249, 2023/5
Olejové barvy malířů italské renesance a dalších starých mistrů obsahovaly významné množství proteinů. Neví se však, proč a jak je staří mistři do barev přidávali. (Na snímku Oplakávání Krista od Sandra Botticelliho, kombinující vaječnou temperu s olejovými barvami.) Nový výzkum experimentoval s přidáním vaječného žloutku (obsahuje asi 16 hmotnostních procent proteinů) k olejovým barvám. Ukázalo se, že proteiny potlačují pohlcování vzdušné vlhkosti (tvoří ochranný obal kolem pigmentových částic), zlepšují roztíratelnost barev a omezují vznik prasklin při vysychání. Antioxidační látky obsažené ve vajíčku navíc zpomalují žloutnutí barev.
Ranquet O. et al.: Nat. Commun., 2023, DOI: 10.1038/s41467-023-36859-5
Ke stažení
článek ve formátu pdf [485,21 kB]
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracoval jako vědecký novinář (ABC, Český rozhlas, TÝDEN, iHNed.cz), na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Věnuje se popularizaci vědy, spolupracuje s Učenou společností České republiky. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.

Doporučujeme
Rostliny vyprávějí o lidech
Ondřej Vrtiška | 31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás 

Jan Černý | 31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci
Eduard Kejnovský | 31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...