i
Proteiny v barvách starých mistrů
| 2. 5. 2023 | Vesmír 102, 249, 2023/5
Olejové barvy malířů italské renesance a dalších starých mistrů obsahovaly významné množství proteinů. Neví se však, proč a jak je staří mistři do barev přidávali. (Na snímku Oplakávání Krista od Sandra Botticelliho, kombinující vaječnou temperu s olejovými barvami.) Nový výzkum experimentoval s přidáním vaječného žloutku (obsahuje asi 16 hmotnostních procent proteinů) k olejovým barvám. Ukázalo se, že proteiny potlačují pohlcování vzdušné vlhkosti (tvoří ochranný obal kolem pigmentových částic), zlepšují roztíratelnost barev a omezují vznik prasklin při vysychání. Antioxidační látky obsažené ve vajíčku navíc zpomalují žloutnutí barev.
Ranquet O. et al.: Nat. Commun., 2023, DOI: 10.1038/s41467-023-36859-5
Ke stažení
článek ve formátu pdf [485,21 kB]
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracoval jako vědecký novinář (ABC, Český rozhlas, TÝDEN, iHNed.cz), na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Věnuje se popularizaci vědy, spolupracuje s Učenou společností České republiky. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.

Doporučujeme
Hvězdy, které se červenají
Soňa Ehlerová | 2. 6. 2025
Existují dvě skupiny lidí, kteří při slově „červenání“ pociťují výrazně nelibé pocity. Do první patří ti, kteří se hodně rdí a jimž to zároveň...
Barva krve, moci a života
Jan Turek | 2. 6. 2025
Červená barva není ani trochu neutrální. Její vnímání člověkem má velmi široké rozpětí. Je pro nás barvou lásky a života, ale také krve,...
Červená v říši zvířat 
Jaroslav Petr | 2. 6. 2025
Jasnými barvami živočichové varují své okolí, ale také lákají partnery. Červené zbarvení získávají mnoha rozličnými způsoby.