i
Proteiny v barvách starých mistrů
| 2. 5. 2023 | Vesmír 102, 249, 2023/5
Olejové barvy malířů italské renesance a dalších starých mistrů obsahovaly významné množství proteinů. Neví se však, proč a jak je staří mistři do barev přidávali. (Na snímku Oplakávání Krista od Sandra Botticelliho, kombinující vaječnou temperu s olejovými barvami.) Nový výzkum experimentoval s přidáním vaječného žloutku (obsahuje asi 16 hmotnostních procent proteinů) k olejovým barvám. Ukázalo se, že proteiny potlačují pohlcování vzdušné vlhkosti (tvoří ochranný obal kolem pigmentových částic), zlepšují roztíratelnost barev a omezují vznik prasklin při vysychání. Antioxidační látky obsažené ve vajíčku navíc zpomalují žloutnutí barev.
Ranquet O. et al.: Nat. Commun., 2023, DOI: 10.1038/s41467-023-36859-5
Ke stažení
článek ve formátu pdf [485,21 kB]
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.

Doporučujeme
Evoluční adaptace
Jan Toman | 2. 5. 2023
Adaptaci můžeme zařadit mezi centrální pojmy evoluční biologie. Stejně jako všechny zdánlivě jednoduché koncepty ovšem skrývá netušenou hloubku....
Metabolická flexibilita 
Jan Gojda, Michal Anděl | 2. 5. 2023
Lidský organismus je adaptován na měnící se dostupnost a potřebu energetických substrátů.
Komu patří kultura?
Jaroslav Jiřík, Martin Soukup | 2. 5. 2023
Získávání exotických předmětů, artefaktů či lidských ostatků bývalo mezi evropskými cestovateli, vědci a muzei běžné. Dnes narůstá snaha narovnat...