mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Prezidentčin životní partner

 |  6. 2. 2023
 |  Vesmír 102, 116, 2023/2

Jazyk umí být oproti realitě o krok napřed – může uchopit i jevy hypotetické, dosud neexistující. Protože prezidentské volby letos nebyly jen volbou prezidenta, ale zatím nejmožněji1) i prezidentky, přinesly jednu zajímavou otázku: Jak označovat životního partnera prezidentky analogicky k tradičnímu sousloví první dáma. Objevoval se první pán, muž, gentleman nebo manžel. Kdo z nich se může nejspíš ujmout?

U manželamuže může číslovka první snáz než u dalších dvou aktivovat význam řazení nejen podle důležitosti (nejvýše postavený muž v zemi), ale i času (bývalý prezidentčin choť či partner). První manžel by měl oporu v anglickém first spouse, ale co vůbec sejde na tom, jsou-li ti dva sezdáni? Gentleman je v češtině specifičtější než v angličtině, kde je velkou částí jeho užití prostě zdvořilé oslovení či označení muže. V úvahu ho zřejmě přivedlo anglické ladies and gentlemen. V češtině je však obdobným oslovením dámy a pánové, což je i patrně nejpádnější argument pro prvního pána – ten je tu dámě druhou polovičkou téhož celku. Ostatně Slovensko už trochu hovořilo o prvom pánovi a ve světě je k nalezení třeba i primer caballero nebo premier monsieuer.

Jenže co když je tahle pěkně logicky působící analogie pro české mluvčí úplně irelevantní? První dáma je totiž částí ještě jednoho celku – může to být ‚nejvýznamnější ženská osobnost v nějaké oblasti‘ – první dáma folku, šansonu, jazzu… nebo fotografie, fotbalu, politiky aj. A v tomto celku je první pán jako komplement velmi okrajový – takhle znatelně častěji funguje první muž.

První pán by tak byl významově jednoznačný, což může vypadat výhodně, ale takové odlišení je patrně nevyžádané, když dva významy první dámy nikoho netrápí. Nicméně vedle ní najdeme i první ženu, např. českého komiksu, biatlonu nebo leckteré obce, radnice.

Když zatím nemáme ustáleného prvního pána ani muže, můžeme se nezatíženě rozhodnout, co zvolíme. Pokud se opřeme o oslovení dámy a pánové, je nasnadě první pán. Pokud o oborovou první dámu (či ženu), bude to spíš první muž.

Mimochodem, představme si situaci, že naše prezidentka má vedle sebe jako partnerku ženu. Kdo je pak první dáma? Naráží na své dosud nejzazší viděné hranice náš jazyk, nebo naše společnost? Bude o krok napřed jazyk, nebo realita? Anebo je v tomhle světle první kdokoli překonaná veteš? 

Poznámky

1) Text vznikl před 1. kolem voleb, pozn. red.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Ondřej Dufek

PhDr. Ondřej Dufek, Ph.D., (*1986) vystudoval žurnalistiku a mediální studia na FSV UK a bohemistiku na FF UK. Pracuje v oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český AV ČR, podílí se na provozu jazykové poradny. Zabývá se sociolingvistikou a analýzou diskurzu s využitím jazykových korpusů; zajímá ho, jak se k jazyku vztahují jeho uživatelé a co se jazykem dělá ve společnosti. Je součástí twitterového účtu @lingvojazyce. Má rád architekturu a pivo.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...