i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bourci spřádají pavoučí vlákno

 |  2. 10. 2023
 |  Vesmír 102, 545, 2023/10

Dalo by se pavoučí vlákno s unikátními mechanickými vlastnostmi vyrábět ve velkém a levně? Od nástupu genetických modifikací se o to pokoušelo už několik týmů. Komerční úspěch nezaznamenala ani firma Nexia Biotechnologies s kozami produkujícími mléko s pavoučími proteiny, ani pozdější pokusy o využití bource morušového (Vesmír 90, 8, 2011/1). Čínský tým nyní věří, že je na dobré cestě. Housenky bource upravené pomocí CRISPR-Cas9 spřádají pavoučí vlákno šestkrát pevnější než kevlar. Vlákna by mohla sloužit pro výrobu chirurgických nití, neprůstřelných vest, odolného oblečení… Ale jako vždy: od demonstrace principu ke komerční využití vede dlouhá (a mnohdy slepá) cesta. 

Mi J. et al.: Matter, 2023, DOI: 10.1016/j.matt.2023.08.013

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...