Pulčí polévka
| 30. 5. 2022Že Francouzi jedí žáby, je všeobecně známo. Ale konzumace pulců dosud nebyla řádně doložena. V Mexiku však nyní zdokumentovali přípravu polévky z pulců jednoho druhu rosničky. Souvisí to s nestandardním chováním pulců tohoto druhu.
Lidé kmene Chinantec z jihomexického Santa Cruz Tepetotutla ve státě Oaxaca připravují tradiční polévku caldo de piedra (kamenná polévka) z pulců rosničky ohnivé (Duellmanohyla ignicolor), i když hlavní bílkovinnou součástí polévky je v současnosti tlamoun nilský (Oreochromis niloticus). V dubnu, kdy je pulců spousta, lidé připravují polévku doma nebo venku u řeky. Jsou to obvykle děti, které chytají pulce, zejména když se koupou v řece během velikonočních prázdnin. Chytají je rukama do plastových pytlíků, do klobouku nebo do čepice.
Hospodyně svými prsty vymáčknou pulčí vnitřnosti. Očištěné pulce vloží do hrnce s rajčaty, paprikou, cibulí a koriandrem, zalijí vodou a osolí. K varu se směs přivede přidáním rozpálených kamenů.
Pulci rosničky D. ignicolor jsou považováni za čistší, a tedy jedlejší než pulci jiných žab, protože plavou u hladiny. Ostatní pulci v potocích celé oblasti jsou považováni za nečisté, protože žijí u dna a vrtají v usazeninách. Pulci dotyčné rosničky plavou obvykle v hejnech a krmí se u hladiny, což usnadňuje lov. Vařeni jsou pulci ve vývojovém stadiu 30 až 35 podle Gosnera. Pozdější stadia s nožičkami se považují za nejedlá. Podle domorodců mají pulci lahodnou, mírně rybí chuť.
Flores C. A. et al.: ZooKeys, 2022, DOI: 10.3897/zookeys.1097.76426
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [621,31 kB]