i

Aktuální číslo:

2025/9

Téma měsíce:

Cyklus

Obálka čísla

Pulčí polévka

 |  30. 5. 2022
 |  Vesmír 101, 348, 2022/6

Že Francouzi jedí žáby, je všeobecně známo. Ale konzumace pulců dosud nebyla řádně doložena. V Mexiku však nyní zdokumentovali přípravu polévky z pulců jednoho druhu rosničky. Souvisí to s nestandardním chováním pulců tohoto druhu.

Lidé kmene Chinantec z jihomexického Santa Cruz Tepetotutla ve státě Oaxaca připravují tradiční polévku caldo de piedra (kamenná polévka) z pulců rosničky ohnivé (Duellmanohyla ignicolor), i když hlavní bílkovinnou součástí polévky je v současnosti tlamoun nilský (Oreochromis niloticus). V dubnu, kdy je pulců spousta, lidé připravují polévku doma nebo venku u řeky. Jsou to obvykle děti, které chytají pulce, zejména když se koupou v řece během velikonočních prázdnin. Chytají je rukama do plastových pytlíků, do klobouku nebo do čepice.

Hospodyně svými prsty vymáčknou pulčí vnitřnosti. Očištěné pulce vloží do hrnce s rajčaty, paprikou, cibulí a koriandrem, zalijí vodou a osolí. K varu se směs přivede přidáním rozpálených kamenů.

Pulci rosničky D. ignicolor jsou považováni za čistší, a tedy jedlejší než pulci jiných žab, protože plavou u hladiny. Ostatní pulci v potocích celé oblasti jsou považováni za nečisté, protože žijí u dna a vrtají v usazeninách. Pulci dotyčné rosničky plavou obvykle v hejnech a krmí se u hladiny, což usnadňuje lov. Vařeni jsou pulci ve vývojovém stadiu 30 až 35 podle Gosnera. Pozdější stadia s nožičkami se považují za nejedlá. Podle domorodců mají pulci lahodnou, mírně rybí chuť.

Flores C. A. et al.: ZooKeys, 2022, DOI: 10.3897/zookeys.1097.76426

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé, Zoologie, Sociologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Oldřich Nedvěd

Doc. RNDr. Oldřich Nedvěd, CSc., (*1965) vystudoval entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Na Přírodovědecké fakultě JU vyučuje zoologii bezobratlých. V Entomologickém ústavu BC AV ČR, v. v. i. v Českých Budějovicích se zabývá ekofyziologií hmyzu.

Doporučujeme

Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost

Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost

Pavel Potužák  |  1. 9. 2025
Kolísání produkce, zaměstnanosti a inflace provází tržní ekonomiky minimálně od konce průmyslové revoluce. Proč v některých obdobích hospodářství...
Globální eliminace poliovirů očkováním

Globální eliminace poliovirů očkováním uzamčeno

Vladimír Vondrejs  |  1. 9. 2025
Je to už dávno (1960), co jsme u nás jako první na světě oslavili úplné odstranění poliovirů a rotariáni začali uvažovat o velké investici...
Do nitra Etny

Do nitra Etny

Lukáš Krmíček  |  1. 9. 2025
Etna neohrožuje jen zvědavé turisty či blízká lidská osídlení svými erupcemi. Může být nebezpečná i nestabilitou svých sopečných svahů.