Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Nepravidelná logika jazyka

 |  31. 1. 2022
 |  Vesmír 101, 130, 2022/2

„Proč sporťáci říkají kolmé přihrávky, což je z logického hlediska nesmysl, protože kolmý je vždycky na něco?“ Tak a podobně ohní se čas od času lidé nad některými slovy nebo větami v telefonátech jazykové poradně. Občas pak dojdou k závěru, že celá čeština není logická. Mají pravdu? A měla by být?

Mluvívají o logice, ale patrně nemají na mysli vědu mezi filozofií a matematikou. Z jejich stesků a stížností zeje spíš zklamané očekávání pravidelnosti, řádu, předvídatelnosti až spolehlivosti, odvoditelnosti jednotlivin z obecností.

Je tedy jazyk pravidelný? Z větší části ano. Slova mají konvenčně sdílené významy, gramatické prostředky své stabilní funkce atp. Když se řekne bílá, člověk si zpravidla představí tu nejsvětlejší barvu. Když máme něco osolit, přidáme nejspíš sůl, a když osladit, tak něco sladkého. Jenže slova mívají i jiné než primární významy. Bílé víno je spíš žluté. A když to někomu osolíme, tak je to totéž, jako když mu to osladíme.

Ani gramatika, kterou popisujeme jako soubory pravidel, není zcela pravidelná. Jistě, třeba záporová předpona jednoduše dělá ze slova jeho opak. Nekuřák je protějšek kuřáka, neodolat je v protikladu k odolat, nezdravý je opak zdravého, však i ten nemocný není mocen toho, čeho běžně. Ale copak se člověku, který není mrzutý, nepříjemný, říká rudný nebo vrlý? Kdo kdy někoho slyšel dutat? Vykonal už nějaký řádný hoch horáznou plechu? A co je to vůbec řest? Ještě v minulém století bylo nenávidět negovanou podobou slovesa návidět. Kdyby byla pravidelnost hybnou silou jazyka, náviděli bychom se dodnes.

Kde je v tom jaký řád? Proč to Ústav pro jazyk český připustí? Protože on češtinu netvoří. Kdyby byl jazyk vědomý, záměrný výtvor člověka, měl by nejspíš nějaké mouchy, ale v jádru by byl postaven přehledně. Jak pravil jeden tazatel jazykové poradny, „kdyby auto fungovalo jako jazyk, tak s ním nevodjedete“. Asi ne. Jenže jazyk není auto. Nevytvořil ho (jeden) člověk, ale ani lidstvo – ne plánovitě. Jazyk se vyvinul spolu s lidmi, přirozeně. A proto tak jako člověk sám sice povětšinou funguje skvěle, ale ne všechno, co dělá, „dává logiku“. Ostatně pustá předvídatelnost je nakonec nudná. Jazyk není.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Ondřej Dufek

PhDr. Ondřej Dufek, Ph.D., (*1986) vystudoval žurnalistiku, mediální studia a bohemistiku. Pracuje jako koordinátor komunikace na Filozofické fakultě UK, předtím dlouhá léta působil v Ústavu pro jazyk český AV ČR včetně jeho jazykové poradny. Zabývá se sociolingvistikou a analýzou diskurzu s využitím jazykových korpusů; zajímá ho, jak se k jazyku vztahují jeho uživatelé a co se jazykem dělá ve společnosti. Je tichým společníkem twitterového účtu @lingvojazyce. Oceňuje architekturu a pivo.

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...