i

Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Odrůdy čiroku a bérů pro praktické využití

 |  3. 1. 2022
 |  Vesmír 101, 39, 2022/1

Možnou strategií, jak čelit klimatickým změnám, je využití netradičních suchuvzdorných plodin, např. čiroku, ale i bérů, které efektivněji hospodaří s půdní vodou.1)

Pro zemědělskou praxi se nám podařilo vyšlechtit odrůdu čiroku zrnového s názvem ,Ruzrok‘ a dvě odrůdy béru italského ,Ruberit‘ a ,Rucereus‘, které vynikají vysokou raností a dobrým výnosem jak v produkci zelené hmoty, tak i zrna, které bezpečně dozrávají v kukuřičné, řepařské či obilnářské výrobní oblasti. Ve srovnání se standardními pěstovanými obilninami významně lépe snášejí extrémní sucho a mají nižší výnosové výkyvy. Obě plodiny neobsahují lepek a produkty z nich vyrobené (mouka, krupice atd.) jsou vhodné pro osoby trpící celiakií.

Čirok je neprávem opomíjená obilnina, která je velmi vhodná také pro lidskou výživu. Čirokové zrno je nejen přirozeně bezlepkové, ale má řadu pozitivních účinků. Je zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů Mg, Fe, P, K, Mn, Cu, Se, Zn, vitamínů B6, B2, B1, má pozitivní vliv na nervový systém, metabolismus a hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi. Čirok jako antioxidant je bohatým zdrojem různých přírodních chemických sloučenin (taninů, fenolových sloučenin, anthokyaninů, fytosterolů), které v lidském těle působí jako antioxidanty, snižující dopad oxidačního stresu v lidském těle. Působí jako preventivní ochrana před vznikem zánětu. Tepelná úprava nesnižuje antioxidační účinky zrna či mouky. Polyfenoly v čiroku testováním prokázaly protirakovinné účinky. Velký potenciál zastavování růstu rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu a melanomu vykazují především 3-deoxyanthokyanidiny. Diabetes a s ním spojená obezita jsou celosvětovým strašákem. Úpravou hladiny glukózy a cholesterolu v krvi spolu s vysokým obsahem antioxidantů může čirok chránit proti vzniku kardiovaskulárních chorob. Zrno čiroku odrůdy ,Ruzrok‘ lze zbavit vnějších obalů bohatých na taniny, polyfenolických látek svíravé chuti, způsobujících specificky tmavě rubínové zbarvení zrna. Obroušená zrna zbavená vnějších obalů lze pak mlít na krupici či mouku. Společnost PRO-BIO, která se zabývá také technologií obrušování zrn, vytvořila produkt prostý taninu. Čiroková mouka se přidává do směsí na pečení. Je bezlepková, tedy vhodná pro osoby trpící celiakií.

Držitelem ochranných práv a udržovatelem odrůd Ruzrok, Ruberit a Rucereus je Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6. Licenční množení a distribuce osiva jsou podstoupeny firmám SEED SERVICE, s. r. o., z Vysokého Mýta a PRO-BIO, obchodní společnost s r. o., ze Starého Města. Unikátní pozici v ČR má genová banka VÚRV, jejímž úkolem kromě tvorby a propagace nových odrůd je také udržovací šlechtění.

V roce 2019 byla využita odrůda zrnového čiroku ,Ruzrok‘ v pivovarnictví. Ověřená technologie byla vyvinutá ve spolupráci VÚRV a Řemeslného pivovaru Clock, s. r. o. Originalita této technologie spočívá ve využití čirokového sladu z české odrůdy ,Ruzrok‘, který pomáhá snížit množství lepku v pivu. Toto svrchně kvašené pivo obsahuje pod 10 mg/l gliadinu, což je umožňuje řadit mezi bezlepkové pivo, vhodné pro celiaky. Pivo se prodává pod názvem GLEE. V roce 2021 pivovar Clock, s. r. o., rozšířil sortiment o další dvě bezlepkové značky s využitím čirokového sladu (ANTONIO a HERBEE).

Bér je velmi univerzální plodina. Je vhodný také pro dietu při celiakii, pro niž je stanoven limit obsahu gliadinu v potravinách do 10 mg na 100 g sušiny vzorku. U béru je jeho hodnota 4 mg na 100 g. Bér italský je považován za ideální plodinu, resp. potraviny z něj vyrobené, pro diabetiky. Obsahuje 0,19 mg na 100 g vitaminu A a 0,63 mg na 100 g vitaminu B1, čímž překonává rýži, pšenici a kukuřici. Rovněž obsah minerálů Fe, Zn, Cu a Mg je u něj vyšší než u rýže, pšenice a kukuřice, obsah Ca je podobný jako u rýže a pšenice. Bér italský je bohatý na selen a vlákniny. Může být také využíván jako krmivo. Jelikož výživná hodnota slámy je vyšší než u mnoha jiných plodin (obsahuje 6 % bílkovin, 26 % jednoduchých cukrů, 24,2 % xylogenu, 42,2 % fibrinu), je pro dobytek ideální a navíc je relativně měkká a snadno stravitelná.

Zmiňované odrůdy pro zemědělskou praxi a ochranu životního prostředí byly v roce 2019 na 46. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka oceněny hlavní cenou „Zlatý klas s kytičkou“.

Tento text finančně podpořil VÚRV, v. v. i.

Poznámky

1)  Pozn. red.: čirok i bér jsou tzv. C4 rostliny, viz např. Vesmír 91, 35, 2012/1.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství, Botanika

O autorovi

Jiří Hermuth

 

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...