i

Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Dalekohled Jamese Webba dorazil na místo startu

 |  1. 11. 2021
 |  Vesmír 100, 662, 2021/11

Vesmírný dalekohled Jamese Webba (JWST) má za sebou cestu dlouhou 9300 kilometrů. Na palubě lodi NM Colibri, v kontejneru postaveném na míru tomuto prominentnímu pasažérovi, dorazil 12. října z Kalifornie přes Panamský průplav do Port de Pariacabo na řece Kourou ve Francouzské Guyaně. Kamion ho poté převezl do nedalekého evropského kosmodromu, odkud by měl 18. prosince odstartovat na palubě rakety Ariane 5 na cestu ještě mnohem delší – do Lagrangeova bodu L2 vzdáleného 1,5 milionu kilometrů od Slunce.

Nástupce Hubblova teleskopu měl být původně vypuštěn už v roce 2010. Jak to však u takto náročných projektů bývá, start byl několikrát odložen. Teď už má před sebou pouze finální kontroly a instalaci do nákladního prostoru rakety. Snad se start podaří a společný projekt NASA, ESA a Kanadské kosmické agentury nepotká stejný osud jako před rokem družici TARANIS (s. 666). 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...