Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

O vermikompostování čili žížalování

 |  1. 6. 2020
 |  Vesmír 99, 368, 2020/6

Recyklace odpadu je v dnešní době velké téma. Někteří lidé třídí odpad do barevných kontejnerů, jiní mají před domem speciální popelnici na bioodpad, nebo se dokonce pouští do vermikompostování.

O co se jedná? První komponent tohoto slova pochází z latinského vermis (červ, žížala) a v druhé části poznáváme původně latinské, ale v češtině již zdomácnělé slovo kompost. Vermikompostování je tedy metoda, při níž dochází k rozkladu rostlinného odpadu pomocí žížal (nejčastěji speciálně vyšlechtěných kalifornských žížal).

Abyste mohli začít vermikompostovat, musíte si pořídit nebo vyrobit vermikompostér. Jde zpravidla o plastovou nádobu, která může mít několik pater. Do nádoby se házejí odřezky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, skořápky od vajíček a další organické zbytky, které žížaly zpracovávají a rozkládají. Vespod se během několika měsíců vytvoří výsledný vermikompost, jenž je využíván jako hnojivo. Podle vermikompostářů (neboli příznivců vermikompostování) je mnohem kvalitnější a na živiny bohatší než běžný kompost.

Pro tuto metodu kompostování se už objevil domácí ekvivalent žížalování, vermikompostovacím nádobám se někdy říká žížalovník, žížalník, žížaliště, žížalárium či žížalokompostér a příznivec žížalího kompostování může být nazýván žížalář nebo žížalista. Kdo se žížalokompostování už nějakou dobu věnuje, tomu je dobře známý také žížalí čaj – není to nápoj, nýbrž tekutina vznikající při vermikompostování, která může po zředění vodou dobře posloužit jako zálivka pro rostliny.

Zdá se, že vermikompostování (neboli žížalování) přináší samé benefity – bioodpad je namísto vyhazování do popelnice zpracováván tak, že může být znovu využíván jako vysoce kvalitní hnojivo. I když nemáte dům se zahradou, nemusíte se ho vzdávat – malý vermikompostér se dobře vejde i do panelákového bytu, případně ho můžete umístit na balkon. Pokud tedy netrpíte vermifobií (chorobným strachem z červů, žížal a podobné havěti), směle do toho!

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Sylva Nzimba

Mgr. Sylva Nzimba (*1992) vystudovala obory český jazyk a lusobrazilská studia na Filozofické fakultě UK v Praze. V Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., se věnuje lexikologii a lexikografii. Je členkou autorského kolektivu připravovaného Akademického slovníku současné češtiny (www.slovnikcestiny.cz) a vedoucí pracovní skupiny lexikografické excerpce.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...