Evan Fraser, Andrew Rimas: Impérium jídla. Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací
| 3. 2. 2020 | Vesmír 99, 121, 2020/2
Když přijde neúroda, pole trpí erozí, klesnou teploty a prosperující kultury upadají do chudoby, hladu, nemocí a války. Nebo se centrum moci přesune jinam. Přihodilo se to Egypťanům, Mayům, Římanům… Publikaci je možno chápat jako „sondu přibližující chování lidských společenstev a ,potravinových říší‘ stovky a tisíce let před dnešním světem stále více ovlivňovaným civilizačními výdobytky“. Pohledem do minulosti však kniha nekončí, podává „fascinující, ale i značně pesimistický obraz toho, co lze čekat v příštích letech“.
Ke stažení
článek ve formátu pdf [306,92 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Antropologie
RUBRIKA: Přečetli jsme
O autorovi
Eva Bobůrková
Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.

Doporučujeme
Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? 
Irena Jirků | 3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?
Jaroslav Petr | 3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu 
Přemysl Mácha, Karolína Pauknerová, Jan Toman, Jan Géryk, Ali Tanweer, Jan Krajhanzl, Daniel Sosna, Vojtěch Kessler | 3. 3. 2025
Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...