mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Sněžení na planetě Marsu

 |  7. 12. 2020
 |  Vesmír 99, 735, 2020/12

1890: Pickering uveřejňuje v astronomickém časopise Sidereal Messenger 14 fotografií Marsa vzatých na hoře Wilsonu v Kalifornii. Sedm z těchto fotografií obdržel 9. března mezi 22. hodinou 56 min. a 23. hod. 41 min. střední doby Greenwichské; sedm ostatních den po tom, od 23 h. 29 m. do 23 hod. 32 m. Byla to tudíž tatáž fáse planety, která byla v obou případech fotografována.

Na obou ukázkách poznává se konfigurace zeměpisná velmi určitě; avšak na obrazech z druhého dne jest bílá skvrna polární na jižním pólu mnohem rozsáhlejší nežli den před tím. Jest známo již delší čas, že rozsáhlosť těchto polárních skvrn mění se dle ročních časů Marsových: zmenšují se v letě a zvětšují se během zimy. Ale zde ponejprv zachycena byla určitým datem značná rozsáhlost zasněžení. Hranice severní na planetě byla v šířce 85°. Sníh rozkládal se po jedné straně až k šířce 70° a podél rovnoběžníka 30° až k délce 110°. Podobně musí se rozkládati po polokouli od Země odvrácené a tedy pro nás neviditelné. „Viditelný rozsah těchto sněhů,“ píše Pickering, jest skutečně nesmírný, neboť pokrývá až 2500 čtverečních mil. Dne 9. března ráno byly tyto severní sněhy slabě naznačeny, jako kdyby byly pokryty závojem mlhy nebo malými tělísky příliš slabými, aby mohly individuelně býti reprodukovány; avšak 10. března byla celá krajina brillantní, podobající se sněhovému lesku severního pólu.

Datum této události odpovídá konci zimní saisony na jižní polokouli Marsa, která odpovídá pro nás středu měsíce února. Výklad těchto pozorování děje se ovšem analogicky se zemskými zjevy. Byli jsme tu přítomni ohromnému sněžení na jižní polokouli Marsa.

Bše. (Vesmír 20, 59, 1890/5)

2020: Polární čepičky Marsu jsou tvořeny jak vodním ledem, tak pevným oxidem uhličitým (suchým ledem). Podle odhadů až třetina CO2 z atmosféry každou zimu na jižní i severní polokouli vymrzá a suchý led kondenzuje v příslušné polární oblasti. S příchodem jara opět sublimuje, takže rozloha polárních čepiček se během roku periodicky mění.

Donedávna se mělo za to, že na Marsu nesněží. Krystalky vodního ledu sublimují dříve, než se dotknou povrchu. Vodní námraza by mohla vznikat pouze tak, že se ledové krystalky obalí pevným oxidem uhličitým a díky větší hmotnosti spadnou dostatečně rychle. Podle studie z roku 2017 ale mohou být spodní části atmosféry během polární noci nestabilní a sestupné proudy vanoucí rychlostí až 10 m/s mohou metat na povrch ledové krystalky.1) Sněhová pokrývka vzešlá z takové bouře by ale nejspíš neměla dlouhého trvání.

Poznámky

1) Spiga A. et al.: Nat. Geosci., 2017, DOI: 10.1038/ngeo3008

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Vertikála

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...