Aktuální číslo:

2020/5

Téma měsíce:

Sítě

Kdo nám ujídá pilulky?

 |  2. 9. 2019
 |  Vesmír 98, 482, 2019/9

Jak pomoci pacientům s Parkinsonovou nemocí? Tato neurodegenerativní choroba, doprovázená charakteristickým třesem, je spojena s nedostatkem neuropřenašeče dopaminu v určitých částech mozku. Už drahnou dobu proto léčba spočívá hlavně v doplňování zásob dopaminu. Dopamin však není schopen dostat se do mozku přes hematoencefalickou bariéru, proto je pacientům nutno podávat jeho prekurzor levodopy (L-DOPA), která se má teprve v mozku přeměňovat dekarboxylací na kýžený dopamin. Dekarboxylace dopaminu naneštěstí probíhá kromě mozku i leckde jinde po těle, takže se k levodopě většinou přidává ještě nějaký inhibitor dekarboxyláz (např. karbidopa). Ani tak se ale nedaří u řady pacientů udržet příznivé účinky levodopy dlouhodobě. I po inhibici dekarboxylace v orgánech mimo mozek levodopa stále někde mizí. A nyní se podařilo identifikovat viníka.

Jsou jím někteří podnájemníci ze střeva pacientů. Konkrétně bakterie rodů Enterococcus a Lactobacillus, jež produkují vlastní dekarboxylázu, na niž jsou v současnosti používané inhibitory krátké. U pacientů s vyšším podílem enterokoků ve střevě je léčba levodopou skutečně méně účinná. Když už ale víme, kdo nám to ujídá naše prášky, můžeme s tím leccos provést. Nové inhibitory mohou specificky cílit přímo na tyto právě identifikované bakteriální dekarboxylázy. A skutečně se již potvrdilo, že podávání jednoho takového inhibitoru (α-fluoromethyltyrosinu) krysám zvyšuje vstřebávání levodopy do krve. Screening mikroflóry parkinsoniků by tak mohl napomoci jejich účinnější individualizované léčbě.

A ještě jeden zajímavý závěr současné studie. Je známo, že poměry jednotlivých bakteriálních kmenů ve střevě mohou mít vliv na lidský metabolismus. Dosud se ale zcela opomíjela genetická variabilita v rámci jednotlivých kmenů. Když ale výzkumníci zjišťovali, co se ve střevě dále děje s dopaminem vznikajícím dekarboxylací levodopy, narazili na zajímavou bakterii Eggerthella lenta. Ta přeměňuje pomocí zvláštního dehydroxylačního enzymu dopamin na odpadní m-tyramin. Enzym sice mohou produkovat všechny egerthely, u části z nich však není funkční kvůli jedné konkrétní mutaci. I v rámci populací bakterií tak vedle sebe existují různé genetické varianty, což může mít závažné medicínské dopady.

Nepodceňujme proto, co se děje ve střevě. Střevní mikrobiom může patrně řádně zamíchat s koktejlem léčiv, která pacientům podáváme. Některá ztrácejí účinnost, jiná se mohou dokonce stát toxickými. A různá léčiva (nejen antibiotika) zase ovlivňují složení střevní mikroflóry. Dávno víme, že láska prochází žaludkem. Nyní vidíme, že i střevo dokáže řádně zamotat hlavu.

V. Maini Rekdal et al., Science, DOI: 10.1126/science.aau6323

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph.D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Postdoktorskou stáž strávil na Stockholmské univerzitě a v současnosti se ve Fyziologickém ústavu AV ČR zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Čmeláci vyřešili Molyneuxův problém

Čmeláci vyřešili Molyneuxův problém audio

Jaroslav Petr  |  24. 5. 2020
„Když se nevidomý člověk naučí hmatem rozeznat různé předměty, pozná je na první pohled, když se mu navrátí zrak?“ ptal se už v roce 1688 William...
Můj život s viry

Můj život s viry

Michal Anděl  |  4. 5. 2020
Když jsem byl malý kluk, rodiče se báli, že děti mohou onemocnět poliomyelitidou, tedy dětskou obrnou. Dětem kvůli ní atrofovaly svaly na...
Jim Peebles a dospívání kosmologie

Jim Peebles a dospívání kosmologie

Giovanni Acquaviva  |  4. 5. 2020
Moderní kosmologie objevila nové složky hmoty a energie vesmíru. Za teoretické objevy v kosmologii byla v roce 2019 polovina Nobelovy ceny za...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné