mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Je to dobrý?

 |  2. 9. 2019
 |  Vesmír 98, 536, 2019/9

Co máme touto frází na mysli? Můžeme se ptát na kvalitu jídla, knihy, na nějakou situaci, náš zdravotní stav ap. Ať už se snažíme odpovědí získat hodnocení čehokoliv, asi by „to něco“ mohlo být ještě dobřejší, dobrejší, lepčí, lepšejší, lepšetnější, což jsou tvary užívané pro stupňování přídavného jména dobrý v českých nářečích. Posuneme-li se o další stupeň výš, můžeme zaslechnout na různých místech Česka, že je to nijlepší, nijlepčí nebo nájlepší.

Přídavné jméno dobrý má bohatou spojitelnost nejen s podstatnými jmény, ale často je součástí frazeologických nebo ustálených spojení, která jsou přenesená a jedinečným způsobem dokreslují situaci. Zůstaneme u českých nářečí a zastavíme se u frazémů vztahujících se k člověku, pocházejících z Archivu lidového jazyka a z materiálových zdrojů k Slovníku nářečí českého jazyka. Tato frazeologická spojení trefně a někdy úsměvně vyzdvihují pozitivní či negativní lidské vlastnosti a schopnosti. Bývají expresivní a odráží se v nich i venkovský způsob života.

O ženě či dítěti hodném a milém by se ve středních nebo západních Čechách mohlo říct, že je jako dobrá hoďina. Je-li člověk laskavý přespříliš, mohl se na něj někdo na Písecku zlobit: to jim furt musíš vokazovad dobrí voko! Spojení dobrí voko ale může také znamenat ,snažit se u někoho zavděčit‘: uďál si u ňej dobrí voko (Semilsko), už méně známý je význam ,mít dobrý vkus‘: má dobrí voko (Lípa nad Orlicí). Kdo umí mlčet, má dobrej držák (Vysoké nad Jizerou), naopak o tom, kdo je výřečný, řeknou na Chodsku, že má dobrou houbu.

Jiná frazeologická spojení vycházejí ze stinné lidské stránky. O zlém člověku se ironicky na Uherskohradišťsku může říct: je dobrí, že bi ho aňi z medem nezedeu ,nesnědl‘. Když se někdo přetvařuje, ďelá se do vočíh dobrej (Klatovsko). Rozzlobená matka kárala na Frenštátsku dítě slovy: ty si dobry na vředy kłasť. Neschopný člověk si může vysloužit hodnocení: je dobrej za vús, abi hnúj nepadal (Nymburk).

Jistě si další fráze se slovem dobrý vybavíte. Je však škoda, že část nářečních spojení mizí s odcházející generací a s nimi i důležité hodnoty, které se v nich odrážejí. O svornosti mezi lidmi je úsloví ze středních Čech: dobrá vúle koláče jídá.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Hana Goláňová

Mgr. Hana Goláňová, Ph.D., (*1973) vystudovala český jazyk a literaturu a historii na FPF SU v Opavě. V ÚJČ AV ČR se věnuje dialektologii, lexikologii a lexikografii. V ÚČNK FF UK se zabývá korpusovou lingvistikou. Je členkou autorského kolektivu Slovníku nářečí českého jazyka (http://sncj.ujc.cas.cz).

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...