Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Kde dnes bydlí zvířata?

 |  3. 12. 2018
 |  Vesmír 97, 744, 2018/12

Kdo občas sleduje, co se děje v našich zoologických zahradách, možná zaregistroval zprávy, že pražská zoo otevřela v roce 2014 velemlokárium a má v plánu stavět pandárium, v Ostravě vzniklo slonárium a v Hluboké nad Vltavou zase vybudovali vydrárium.

Přípona latinského původu -árium, kterou tato slova označující zařízení pro chov zvířat obsahují, nepatří v češtině k nejfrekventovanějším. Patrně si ji vybavíme v souvislosti se slovy akvárium či terárium. Slovo akvárium pochází z latinského aquārium, které původně znamenalo vodní nádrž, a v Akademickém slovníku současné češtiny je vyloženo jako „zprav. skleněná nádrž k chovu vodních živočichů a pěstování vodních rostlin“. Analogicky k tomuto slovu vzniklo pojmenování zařízení pro chov suchozemských živočichů terárium, v němž byl komponent aqua- (voda) nahrazen komponentem terra- (země).

V současné češtině vzniká mnoho dalších slov končících na -árium. Tato slova dnes neoznačují pouze skleněné nádrže pro zvířata, ale jakákoliv obydlí, v nichž zvířata žijí. Jedná se o výše zmíněné pavilony v zoologických zahradách, ale také různé výběhy pro zvířata (na českých zámcích se například můžeme setkat s medvědárii) i zařízení pro domácí chov zvířat (vodní želvy lze chovat ve speciálních želváriích).

Prvním komponentem už také nemusí být slovo latinského původu, jako tomu bylo v případě akvária a terária, a už se zpravidla nejedná o pojmenování prostředí, ve kterém zvíře žije, nýbrž o název zvířete samotného. Přípona -árium se tak může pojit s názvy větších savců (delfinárium, hrochárium, jelenárium, lachtanárium, medvědárium, slonárium, zebrárium), menších savců (činčilárium, křečkárium, morčatárium, vydrárium), plazů (krokodýlárium, želvárium), obojživelníků (velemlokárium), a dokonce i hmyzu (motýlárium, světluškárium).

Některé z uvedených názvů zvířecích pavilonů a chovných zařízení jsou už nyní běžnou součástí slovní zásoby češtiny (např. delfinárium, medvědárium), jiná tam buď postupně proniknou, nebo zůstanou jen příležitostnými pojmenováními; přesto jsou zajímavou ukázkou toho, jak se tvoří nová slova v češtině.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Sylva Nzimba

Mgr. Sylva Nzimba (*1992) vystudovala obory český jazyk a lusobrazilská studia na Filozofické fakultě UK v Praze. V Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., se věnuje lexikologii a lexikografii. Je členkou autorského kolektivu připravovaného Akademického slovníku současné češtiny (www.slovnikcestiny.cz) a vedoucí pracovní skupiny lexikografické excerpce.

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...