Nedůvěra k chemickým a GM technologiím
ad Vesmír 96, 351, 2017/6
| 1. 9. 2017
| Vesmír 96, 469, 2017/9
Autor uvádí, že hlavní překážkou využití GM technologií u potravin je ideologický přístup „zelených“ aktivistů. Tento názor samozřejmě nesdílím. Rád bych však uvedl některé jiné aspekty.
- Technologie genetických modifikací má v sobě jedno nebezpečí – vytvoření biologických druhů rezistentních vůči téměř čemukoliv, které se mohou proměnit v nebezpečné invazní druhy či plevele. Podobně jako je tomu u rezistentních bakterií a virů, které se bohužel „vyšlechtily“ samy. Přitom genetická modifikace může vytvářet kombinace, jaké by v přírodě či pomocí šlechtění nikdy nevznikly. Jak čelí genetičtí inženýři podobnému nebezpečí?
- Při propagaci geneticky modifikovaných potravin jsou často používány příklady, které spíše odrazují. V některém z nedávných čísel Vesmíru byl článek propagující geneticky modifikovaná jablka, která na řezu nehnědnou. Je tato vlastnost pro konzumenty skutečně tak důležitá? [...]
Ke stažení
článek ve formátu pdf [261,55 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Dopisy čtenářů
Doporučujeme
Algoritmy pro zdraví
Ondřej Vrtiška | 8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?
Pavel Stopka | 8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie ![uzamčeno](/images/layout/ico-locked.png)
Michal Filippi, Jan Sirotek | 8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...