Nedůvěra k chemickým a GM technologiím
ad Vesmír 96, 351, 2017/6
| 1. 9. 2017
| Vesmír 96, 469, 2017/9
Autor uvádí, že hlavní překážkou využití GM technologií u potravin je ideologický přístup „zelených“ aktivistů. Tento názor samozřejmě nesdílím. Rád bych však uvedl některé jiné aspekty.
- Technologie genetických modifikací má v sobě jedno nebezpečí – vytvoření biologických druhů rezistentních vůči téměř čemukoliv, které se mohou proměnit v nebezpečné invazní druhy či plevele. Podobně jako je tomu u rezistentních bakterií a virů, které se bohužel „vyšlechtily“ samy. Přitom genetická modifikace může vytvářet kombinace, jaké by v přírodě či pomocí šlechtění nikdy nevznikly. Jak čelí genetičtí inženýři podobnému nebezpečí?
- Při propagaci geneticky modifikovaných potravin jsou často používány příklady, které spíše odrazují. V některém z nedávných čísel Vesmíru byl článek propagující geneticky modifikovaná jablka, která na řezu nehnědnou. Je tato vlastnost pro konzumenty skutečně tak důležitá? [...]
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [261,55 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Dopisy čtenářů
Doporučujeme
Do srdce temnoty
Ladislav Varadzin, Petr Pokorný | 2. 12. 2024
Archeologické expedice do severní Afriky tradičně směřovaly k bývalým či stávajícím řekám a jezerům, což téměř dokonale odvádělo pozornost od...
Vzhůru na tropický ostrov
Vojtěch Novotný | 2. 12. 2024
Výpravy na Novou Guineu mohou mít velmi rozličnou podobu. Někdo zakládá osadu nahých milovníků slunce, jiný slibuje nový ráj na Zemi, objevuje...
Je na obzoru fit pilulka?
Stanislav Rádl | 2. 12. 2024
U řady onemocnění se nám kromě příslušné medikace od lékaře dostane také doporučení zvýšit svoji fyzickou aktivitu. Lze ji nahradit „zázračnou...