Nedůvěra k chemickým a GM technologiím
ad Vesmír 96, 351, 2017/6
| 1. 9. 2017
| Vesmír 96, 469, 2017/9
Autor uvádí, že hlavní překážkou využití GM technologií u potravin je ideologický přístup „zelených“ aktivistů. Tento názor samozřejmě nesdílím. Rád bych však uvedl některé jiné aspekty.
- Technologie genetických modifikací má v sobě jedno nebezpečí – vytvoření biologických druhů rezistentních vůči téměř čemukoliv, které se mohou proměnit v nebezpečné invazní druhy či plevele. Podobně jako je tomu u rezistentních bakterií a virů, které se bohužel „vyšlechtily“ samy. Přitom genetická modifikace může vytvářet kombinace, jaké by v přírodě či pomocí šlechtění nikdy nevznikly. Jak čelí genetičtí inženýři podobnému nebezpečí?
- Při propagaci geneticky modifikovaných potravin jsou často používány příklady, které spíše odrazují. V některém z nedávných čísel Vesmíru byl článek propagující geneticky modifikovaná jablka, která na řezu nehnědnou. Je tato vlastnost pro konzumenty skutečně tak důležitá? [...]
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [261,55 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Dopisy čtenářů
Doporučujeme
Exploze, které tvoří
Supernovy vytvářejí v mezihvězdném prostředí bubliny. V hustých stěnách bublin vznikají hvězdy. A to, co začalo výbuchem, končí hvězdou.
Mrtví termiti odpovídají na evoluční otázky
Aleš Buček, Jakub Prokop | 6. 1. 2025
Termiti představují odhadem čtvrtinu globální biomasy suchozemských členovců. Naší snahou je pochopit, jak dosáhli ekologického úspěchu, jak se...
Objev země Františka Josefa
Zdeněk Lyčka | 6. 1. 2025
Soukromá rakousko-uherská polární výprava v letech 1872–1874 nedosáhla zamýšleného cíle, jímž bylo proplout Severní mořskou cestou a případně...