Vinařství staré 8000 let
| 4. 12. 2017 | Vesmír 96, 681, 2017/12
Dosud nejstarší důkazy výroby vína z révy vinné (Vitis vinifera) přinesl archeologický výzkum na území dnešní Gruzie u řeky Chrami. V keramických nádobách datovaných do období 6000 až 5800 let př. n. l. odhalili chemikové kyseliny vinnou, jablečnou, jantarovou a citronovou. Podpůrné botanické a archeologické důkazy svědčí o hojném výskytu révy v oblasti. O rekord tím přišel Írán s nálezy o téměř tisíc let mladšími. (Už kolem roku 7000 př. n. l. se místní druhy révy používaly k výrobě kvašeného nápoje v Číně, ale zřejmě ve směsi se šťávou z hlohu, medovinou a rýžovým pivem.)
McGovern P. et al., PNAS, DOI: 10.1073/pnas.1714728114
Ke stažení
článek ve formátu pdf [623,02 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.

Doporučujeme
Toto jsme my
Ondřej Vrtiška | 30. 10. 2023
Z kolika buněk je tvořeno lidské tělo? A jaký je podíl jednotlivých buněčných typů? Odpovědět na tyto otázky není z řady důvodů snadné a jakákoli...
Jak si pamatovat 10 000 fotek 
Filip Děchtěrenko | 30. 10. 2023
Ke schopnosti rozlišit pravdu od lži potřebujeme dobře fungující paměť. Podněty z okolního světa do ní ukládáme pro okamžité nebo pozdější...
Proč je špatná paměť dobrá
Radkin Honzák | 30. 10. 2023
Nedávno mi kamarádka poslala článek, v němž jakási profesorka s nádherným křestním jménem Lorraine (příjmení jsem zapomněl) vysvětluje zhoršené...