Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Nežádoucí stravovací návyky lze ovlivnit ekonomicky

 |  7. 4. 2016
 |  Vesmír 95, 190, 2016/4

Zatížit zvláštní daní potraviny a nápoje, které významně negativně ovlivňují zdraví populace, považují mnozí naši politici za přímý útok na lidskou svobodu; odmítá to však i britský předseda vlády David Cameron. K několika státům, v nichž taková daň již byla zavedena, se v roce 2014 připojilo Mexiko, stát s jednou z největších prevalencí obezity na světě – a také velmi významný producent, spotřebitel a vývozce cukru. Jako součást širší strategie snižování výskytu obezity a jejích důsledků byly zatíženy slazené nápoje zvláštní daní ve výši 1 peso za litr (asi 10 % obvyklé ceny těchto nápojů). Podle analýzy publikované v British Medical Journal byly dopady na prodej nápojů daní zatížených a daní nezatížených větší než se očekávalo: spotřeba takto zdaněných nápojů klesla během 12 měsíců v průměru o 6 % s klesajícím trendem; v prosinci činil rozdíl již 12 %. Nákupy poklesly více v domácnostech s nižším socioekonomickým statusem. Prodeje nápojů nezatížených daní vzrostly v průměru o 4 %.

Že jsou cukr, rum a tabák mimořádně vhodné komodity ke zdanění, věděl už skotský osvícenecký ekonom a zakladatel moderní ekonomie Adam Smith. Cílem zdanění energeticky bohatých nápojů a potravin, obsahujících především volné cukry však není větší zisk státní kasy, ale snížení extrémních nákladů na péči o obézní populaci, která představuje zcela převažující zdroj onemocnění diabetem, vysokým krevním tlakem a obecně chorobami srdce a cév. Česká republika – proti stále tradovaným představám – sice nepatří mezi státy s nejvyšším výskytem obezity, přesto by se úvahami o podobných opatřeních měla exekutiva vážně zabývat. Soudě podle intenzity „boje“ za omezení kuřáctví to však je v současnosti spíše jen zbožné přání…

http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h6704

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Sucharda

MUDr. Petr Sucharda, CSc., (*1956) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK. Je primářem 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK a vědeckým sekretářem České obezitologické společnosti ČLS JEP. Klinické problematice obézních se věnuje soustavně od roku 1984.

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...