Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Hong Kong design institute

 |  3. 9. 2015
 |  Vesmír 94, 526, 2015/9

Architektura může dobře sloužit svému účelu, anebo nemusí. Někdy může tento svůj účel přímo vyjadřovat, ale ani to nemusí nezbytně platit vždy. Příležitostně se mohou architekturou vyjádřit například ambice. To je příklad mnohých mrakodrapů, ale může se to týkat dokonce i školní budovy. Právě tak je tomu v případě hongkongského institutu designu (HKDI).

Jeho nová budova se tyčí na okraji Hong Kongu mezi čtyřiceti, padesáti či více patrovými obytnými věžáky, které zde nikoho nenapadne nazývat mrakodrapy. Není to jen jedna další školní budova, je to komplex, který ukazuje, že tato škola se snaží mířit vysoko.

Nový soubor vzešel z velké mezinárodní architektonické soutěže z roku 2006. Vítězem dvoukolového klání se stal francouzský architektonický ateliér CAAU (Coldefy & Associés Architectes Urbanistes) v čele s Thomasem Coldefym a Isabel Van Haute. Tito autoři přišli s myšlenkou nepostavit prostý univerzitní kampus, nýbrž budovu, která sama bude městem, tj. bude se skládat z budov, ulic a náměstí, a která navíc bude mít i „vzdušné město“, část, jež se bude vznášet nad zbytkem kampusu.

Škola stojí na vyvýšené, uměle vytvořené podnoži, která vytváří veřejnosti přístupný, a přece od okolí oddělený svět. Uprostřed se nachází náměstí, přes něž prochází ulice (od východu ze stanice metra ke vchodu), a vymezují ho zvýšené terasy. Kolem tohoto ústředního místa stojí čtyři věže s prostory školy. Tyto věže nemají tradiční průčelí, ať již si pod tímto pojmem představíme cokoli, stěnu s okny nebo zavěšenou skleněnou fasádu. Věže jsou definovány vnějším kovovým skeletem, který budovu drží a zároveň tvoří vnější transparentní obal kolem vnitřních prostor.

Nyní vidíte 47 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Architektura
RUBRIKA: Architektura

O autorovi

Jiří Tourek

Mgr. Jiří Tourek (*1978) vystudoval Fakultu humanitních studií UK v Praze, kde v současné době působí. Zabývá se filosofií a teorií architektury, zejména moderní a současnou architekturou a dále architekturou klasické tradice.
Tourek Jiří

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...