mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Humanitární pomoc z vesmíru

Rozhovor s Andreasem Pappem
 |  4. 6. 2015
 |  Vesmír 94, 324, 2015/6

Nad hlavami nám létají satelity a bezpilotní letouny, lékaři vyšetřují pacienty na dálku a 3D simulace jsou čím dál méně rozlišitelné od reality. Ani v hi-tech 21. století však nezmizely přírodní katastrofy, občanské války, bída a utrpení. Mohou nové technologie pomoci čelit jejich následkům? Andreas Papp, který donedávna působil jako programový a operační ředitel rakouských Lékařů bez hranic, se o to snaží.

Lékaři bez hranic využívají satelitní snímky a geografické informační systémy. Mimo jiné, pokud vím, ke sledování hustoty populace v krizových oblastech. Jak to funguje?

Na snímku jsou vidět chatrče, stany, cesty, ploty, stromy, auta. Software, který pro Lékaře bez hranic vyvinulo Centrum pro geoinformatiku Salcburské univerzity,1) na fotografiích automaticky pomocí spektrální analýzy, geometrie a kontextu detekuje různé typy obydlí, například stany nebo provizorní přístřešky. Můžeme z toho určit, kolik lidí je v oblasti shromážděno a v jaké jsou asi situaci. Zda jde o organizovaný tábor, zda utečenci právě dorazili, zda mají palivové dřevo, jak jsou daleko od zdroje vody… Takže získáme základní představu o jejich potřebách.

Tyto informace přece musíte mít od lidí přímo z místa. Jakou přidanou hodnotu pro vás satelity mají?

Překrýváme tím období od vypuknutí problému do chvíle, než se do oblasti sami dostaneme. Než získáme povolení místních úřadů nebo ozbrojenců ovládajících dané území. Nebo tam stále probíhají boje a nad oblastí nelze ani přeletět. Někdy, například v období dešťů, nás zdrží počasí. Jedním z problémů v podobných situacích je, že v hlavním městě dostanete spoustu informací z různých zdrojů o tom, kde se lidé shromažďují a kolik jich je. Ale ty informace nejsou přesné a spolehlivé. Máte jeden až tři týmy, které můžete v terénu nasadit. Rozhodnutí, kam je poslat, je zásadní.

Jak dlouho může takové období nejistoty trvat?

Nyní vidíte 13 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Rozhovor

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...