mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Bojový velbloud od Vídně

 |  4. 6. 2015
 |  Vesmír 94, 314, 2015/6

Nejdříve měl archeolog Alfred Galik dojem, že vykopal koně nebo dobytek. Jenomže pak si všiml krční páteře, vzápětí charakteristické dolní čelisti a nakonec i záprstních kůstek. To už bylo jasné, že zvíře, které našel, je unikát – velbloud.

Už dříve jeho kolegové našli velbloudí kostry ve vykopávkách z doby římské. Velbloudi se za našimi předky dostali i do Srbska či Belgie. Také u Vídně, v Mauerbachu, už ostatky těchto exotických zvířat lidské oko vidělo, ale kompletní kostru, jakou teď našel Alfred Galik v rakouském Tullnu (27 km severozápadně od Vídně), se ve střední Evropě podařilo nalézt poprvé.

Osud velblouda dokreslují další v okolí nalezené předměty, jako např. několik mincí z doby Ludvíka XIV. Dokládají, že velbloud musel zahynout někdy mezi léty 1643 a 1715. Když uvážíme, že právě do té doby spadá invaze osmanských Turků do Rakouska a obléhání Vídně v červenci až září 1683, máme před sebou památku na dobu, v níž se rozhodovalo o budoucnosti střední Evropy. Osmanské vojsko velbloudy s oblibou využívalo spolu s koňmi jako jezdecké zvíře. A když byl hlad, posloužili tito velcí savci jako živá konzerva. Tullnský velbloud však zjevně takové smrti unikl, neboť je kostra kompletní. Zvíře pravděpodobně pošlo a bylo pohřbeno.

Analýza DNA také ukázala, že nalezený velbloud je křížencem dromedára a velblouda dvouhrbého. To plně odpovídá zvyklostem Osmanů, kteří hybridy v armádě využívali zejména proto, že byli statnější a pro válečnou službu se hodili lépe než jejich rodiče. (PLOS One, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0121235)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Archeologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Marek Janáč

Marek Janáč (* 1971) je publicista, rozhlasový a televizní dokumentarista, autor dvou knih a osmi CD s populárně-vědeckou tematikou. Za svou tvorbu získal řadu ocenění na domácích i mezinárodních festivalech. Popularizaci vědy považuje za dílo na úrovni jazykového překladu básně. Jeho ideálem je – na rozdíl od bonmotu srovnávajícího dobrý překlad s ženou – překlad věrný i krásný zároveň.
Janáč Marek

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...