Aktuální číslo:

2018/10

Téma měsíce:

Navigace

Využití odpadů pro cenné produkty a energii

ÚCHP využívá odpady pro cenné produkty a energii
1. 10. 2015
 |  Vesmír 94, 571, 2015/10
komerční prezentace

Nalezení nových technologií umožňujících využívání odpadů rostlinného, živočišného a průmyslového původu, ale i komunálních odpadů pro získání cenných produktů či energie, a tím nahrazení nedostatkových surovin se stává nezbytností pro budoucnost. Tímto směrem se zaměřil i Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i., v rámci dvou Center kompetence podporovaných Technologickou agenturou ČR; Centra kompetence pro výzkum biorafinací (BIORAF) a Centra kompetence pro energetické využití odpadů (WtE).

Centrum kompetence BIORAF patří mezi projekty zelené chemie a je zaměřeno na využití biomasy pomocí ekologicky šetrných postupů. Bezodpadové technologie využívající materiály živočišného a rostlinného původu včetně řas jsou vyvíjeny za koordinace ÚCHP ve spolupráci s akademickou sférou BÚ AV ČR, VŠCHT Praha a firmami AGRA, a. s., RABBIT, a. s., BRIKLIS, s. r. o. a ECOFUEL, s. r. o.

Mezi zajímavé výsledky patří nalezení kmenů jednobuněčných řas schopných růstu na odpadním nečištěném glycerolu z produkce bionafty a dalších chemických výrob. Získané a napěstované řasové kmeny obsahují řadu biotechnologicky perspektivních a v praxi žádaných látek, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, barviva či beta-karoten. V současnosti je již testována technologie výroby krmné řasové biomasy coby přídavku do krmiv pro živočišnou výrobu. Některé nové produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny, beta-karoten a další tělu prospěšné látky byly již uvedeny na trh ve formě potravinových doplňků nebo kosmetických přípravků. Za zmínku stojí i potravinářské modré barvivo získané z řas, které je unikátní, protože modrá přírodní barviva se v přírodě skoro nenachází a dosud byla často nahrazována syntetickými.

Mezi velkoobjemové a nepříjemné odpady z živočišné výroby patří například zbytky ze zpracování drůbeže, a to zvláště peří. Z těchto důvodů jsou v rámci projektu BIORAF vyvíjeny technologie umožňující jejich úplnou recyklaci. Z odpadního drůbežího peří tak bude možno za vyššího tlaku v přítomnosti oxidu uhličitého získat kvalitní krmivo vhodné pro rybí chovy, nebo přídavek do krmných směsí pro prasata. Dále, pomocí enzymatické hydrolýzy směsi peří a slámy (nejhojnějšího rostlinného odpadu) lze získat kvalitní směs pro produkci mikroorganismů, které lze dále použít pro výrobu etanolu a dalších energeticky využitelných látek. Podobně jsou vyvíjeny technologie pro zpracování chrupavkových zbytků, ze kterých mimo kvalitních krmiv bude za pomoci enzymů získávána i kloubní výživa, jako je chondroitin sulfát či kyselina hyaluronová. Nemalý pokrok byl učiněn i u enzymatické hydrolýzy odpadní slámy. Díky postupnému rozvolnění složité struktury lignocelulózového komplexu slámy bude získaný materiál využitelný pro produkci snadno odbouratelných bioplastů.

Nyní vidíte 45 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy

Doporučujeme

Vlaštovka extrémista

Vlaštovka extrémista

Jaroslav Cepák, Petr Klvaňa  |  10. 10. 2018
Díky satelitní telemetrii se podařilo odhalit vpravdě neuvěřitelné výkony některých ptačích druhů. Nejznámějším je zřejmě osmidenní nonstop let...
Velké umění astronavigace: Od astrolábu po sextant

Velké umění astronavigace: Od astrolábu po sextant

Petr Scheirich  |  1. 10. 2018
Staří mořeplavci prý určovali polohu své lodi podle hvězd. Tato rozšířená romantická představa je ale nesprávná. Metoda astronavigace nikdy nebyla...
Jak se neztratit na moři

Jak se neztratit na moři

Petr Scheirich  |  1. 10. 2018
Dle znamenitého pozorování Slunce a Měsíce shledávám naši zeměpisnou délku 178° 18' 30" západně od Greenwiche. Zeměpisná délka dle logu je 175°...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné