Pálení žáhy
| 1. 10. 2015Proč se při pálení žáhy doporučuje pít citronovou šťávu?
Anonymní dotaz
Na první pohled se zdá dost paradoxní, chcete- li řešit problémy s kyselinou chlorovodíkovou ze žaludku roztokem kyseliny citronové. Kupodivu to však většinou funguje. Pojďme se podívat jak.
Pálení žáhy vzniká zpětným průnikem kyselé tráveniny ze žaludku do jícnu, kde chybí ochranný hlen. Tento takzvaný reflux může být důsledkem ochabnutí dolního svěrače jícnu, zvýšené produkce kyseliny chlorovodíkové v žaludku po nevhodném jídle (například tučná strava, čerstvé pečivo, ostré koření, cibule, česnek), přeplnění žaludku a u tlouštíků také důsledkem tlaku břišního tuku na žaludek.
Nyní vidíte 16 % článku. Co dál:
O autorovi
František Vyskočil

Sledujte nás na sociálních sítích