Pálení žáhy
| 1. 10. 2015 | Vesmír 94, 539, 2015/10
Proč se při pálení žáhy doporučuje pít citronovou šťávu?
Anonymní dotaz
Na první pohled se zdá dost paradoxní, chcete- li řešit problémy s kyselinou chlorovodíkovou ze žaludku roztokem kyseliny citronové. Kupodivu to však většinou funguje. Pojďme se podívat jak.
Pálení žáhy vzniká zpětným průnikem kyselé tráveniny ze žaludku do jícnu, kde chybí ochranný hlen. Tento takzvaný reflux může být důsledkem ochabnutí dolního svěrače jícnu, zvýšené produkce kyseliny chlorovodíkové v žaludku po nevhodném jídle (například tučná strava, čerstvé pečivo, ostré koření, cibule, česnek), přeplnění žaludku a u tlouštíků také důsledkem tlaku břišního tuku na žaludek.
Nyní vidíte 16 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Odpověď na každou otázku
O autorovi
František Vyskočil
Prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., (*1941) absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR studoval neurofyziologii a biofyziku buněčných membrán. Objevil nekvantové uvolňování neuropřenašečů na synapsích savců. Je členem Učené společnosti ČR a The Physiological Society (Londýn a Cambridge). V roce 2011 získal čestnou oborovou medaili J. E. Purkyně a na návrh předsedy AV ČR medaili Josefa Hlávky.

Doporučujeme
Rostliny vyprávějí o lidech
Ondřej Vrtiška | 31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás 

Jan Černý | 31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci
Eduard Kejnovský | 31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...