Na co mají chuť komáři?
aneb Komáři a jejich potravní preference
| 16. 1. 2014
| Vesmír 93, 30, 2014/1
Komáři jsou spolu s řadou dalších krevsajících členovců neodbytnými trapiči a většina lidí s nimi má své osobní zkušenosti. Kromě celkem zanedbatelné ztráty krve a úporného svědění, za něž spíš než komár může naše nepřiměřená imunitní reakce, jsou komáři odpovědní především za přenos původců řady nemocí. Z těch nebezpečných je to v tropických a subtropických oblastech např. malárie, žlutá zimnice a horečka dengue, u nás pak nepříliš nebezpečná valtická horečka, se kterou se nejčastěji setkáme na jižní Moravě.
Nyní vidíte 17 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Parazitologie
RUBRIKA: Glosy
O autorovi
Jan Votýpka
Doc. RNDr. Jan Votýpka, Ph.D., (*1972) je parazitologem na katedře parazitologie PřF UK v Praze a působí rovněž v Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. Biodiverzitu parazitů studuje na řadě míst v Evropě, Africe, Asii i Jižní Americe. Působil také v několika ohniscích viscerální a kutánní leishmaniózy. Je kurátorem putovní výstavy Paraziti – surrealistický svět tvarů.

Doporučujeme
Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? 
Irena Jirků | 3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?
Jaroslav Petr | 3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu 
Přemysl Mácha, Karolína Pauknerová, Jan Toman, Jan Géryk, Ali Tanweer, Jan Krajhanzl, Daniel Sosna, Vojtěch Kessler | 3. 3. 2025
Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...