Bakterie a podvýživa
| 6. 6. 2013Každým rokem zemře ve světě více než milion dětí na podvýživu. Příčinou však nebývá vždy jen nedostatek potravy nebo nevhodná výživa. Jistou úlohu hrají i bakterie. Ukázal to výzkum na dvojčatech v Malawi. Přesněji řečeno ty případy, kdy se u jednoho z dvojčat vyvinul kvašiorkor, tedy těžká forma podvýživy charakteristická silným nedostatkem bílkovin a nedostatečným přívodem energie. Mikroflóra takto postižených dětí se vždy liší od mikrobiální osádky jejich zdravých sourozenců. Pokud byla oběma dvojčatům nasazena terapeutická dieta, skladba mikroorganismů podvyživeného dvojčete se začala podobat mikroflóře zdravých dětí. Jakmile se však dítě vrátilo k tradiční malawijské potravě, jeho mikrobiota se opět začala vracet k dřívějšímu složení a stav dítěte se zhoršil. Zatím ne zcela prostudovaná úloha mikrobů při rozvoji podvýživy vysvětluje, proč lze kvašiorkor léčit antibiotiky.
Science 339, 548, 2013
New Engl. J. Med. 368, 425, 2013
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [257,57 kB]