Aktuální číslo:

2024/11

Téma měsíce:

Strach

Obálka čísla

Fyzika v kapce kávy

 |  7. 3. 2013
 |  Vesmír 92, 156, 2013/3

s:v

Krásné fyzikální jevy nás provázejí na každém kroku, a tak se obdivujeme kráse duhy nebo setrváme v němém úžasu nad polární září. Málokoho už ale tak nadchne vířící voda při vypouštění vany či neslyšné proudění vody z vodovodního kohoutku a asi by sotvakdo hledal podivuhodnou fyziku v kapce kávy.

A přece, máme ji každý den na svém stole při snídani. Stačí chvíle nepozornosti a trochu „vybryndaného“ kafe a „podivnůstka“ je na světě – malá kapka kávy. To nejzajímavější však přijde, až když kapka vyschne. Nevznikne totiž souvisle vyplněné kolečko, jak bychom asi očekávali, ale kroužek! Většina kávových částeček se z jakéhosi záhadného důvodu shromáždí na okraji.

Nu schválně, zkuste si to doma – a nepotřebujete přitom ani tu kávu, úplně stejně poslouží čaj, červené víno či jakákoli jiná běžná suspenze. Pak ještě potřebujete nějakou hydrofobní (pokud možno hladkou) plochu – třeba kuchyňskou desku, porcelánový nebo plastový podšálek či tak něco –, kterou byste kapalinou potřísnili. Ne a ne vzniknout homogenně zaplněné kolečko. Vždy bude výsledkem prstýnek (viz obr. 1).

Může se zdát, že jde o triviální a zcela neužitečný problém, ale takový náhled nemá opodstatnění. Vysvětlení jevu známe až od roku 1997, kdy jej v časopise Nature podala skupina fyziků z University of Chicago [1, 2]. A já se pokusím následujícími řádky doložit, že se krásná a zajímavá fyzika dá najít i v kapce kávy.

Vznik kávového kroužku

Většina lidí se domnívá, že kapka vody vysychá tak, že se postupně odpařuje voda a kapička tím, jak v ní ubývá vody, zmenšuje svůj poloměr, kapalina v ní proudí směrem ke středu, až dočista zmizí (jak je to naznačeno na obr. 2a). Bohužel tato jednoduchá představa platí pouze částečně – tak se kapky chovají až ke konci svého „života“, když už jim opravdu nic jiného nezbývá. Většinu doby se však děje něco úplně jiného…

Díky povrchovému napětí (jevu, kdy se povrch kapky chová jako membrána, která se při daném objemu snaží zaujmout co nejmenší plochu a mimo jiné umožní např. udržet kovovou sponku na hladině vody) si kapička udržuje na hydrofobním povrchu konstantní poloměr. Jenomže voda v kapičce se stále odpařuje, a to tím více, čím větší je zakřivení volné hladiny kapky – tedy tím víc, čím blíže jsme k okraji kapičky. To znamená, že kapička musí nutně snižovat svoji výšku a stává se plošší. Narůstající odpařování kapaliny směrem k perimetru kapky vede k deficitu vody (či jiného užitého rozpouštědla) v okrajových částech kapky, a to vyústí ve vznik proudění směrem od středu k okraji kapky. A máme to! Vzniklé proudění unáší drobné částečky kávy (či jiné suspenze) k okraji, kde se postupně ukládají a vzniká tak onen pověstný „kávový kroužek“ (viz obr. 2b). Matematické řešení problému je nádhernou analogií úloh z elektrostatiky [1]. Problém se zdál být po teoretické i experimentální stránce vyřešen, ale…

Nyní vidíte 25 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika

O autorovi

Vladimír Kopecký

 

Kopecký Vladimír

Doporučujeme

Se štírem na štíru

Se štírem na štíru

Daniel Frynta, Iveta Štolhoferová  |  4. 11. 2024
Člověk každý rok zabije kolem 80 milionů žraloků. Za stejnou dobu žraloci napadnou 80 lidí. Z tohoto srovnání je zřejmé, kdo by se měl koho bát,...
Ustrašená společnost

Ustrašená společnost uzamčeno

Jan Červenka  |  4. 11. 2024
Strach je přirozeným, evolucí vybroušeným obranným sebezáchovným mechanismem. Reagujeme jím na bezprostřední ohrožení, které nás připravuje buď na...
Mláďata na cizí účet

Mláďata na cizí účet uzamčeno

Martin Reichard  |  4. 11. 2024
Parazitismus je mezi živočichy jednou z hlavních strategií získávání zdrojů. Obvyklá představa parazitů jako malých organismů cizopasících na...