Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Kdy začal pračlověk používat koření?

 |  5. 12. 2013
 |  Vesmír 92, 661, 2013/12

Používání koření při kuchyňské úpravě jídel je určitě věc velmi stará, ale kdy přesně lidé začali jídlo kořenit, je záhadou. Odborník na tuto problematiku, Oliver Craig z univerzity v Yorku ve Velké Británii říká: „Koření roste ve volné přírodě jako součást flóry. Pokud jsou zjištěny botanické zbytky koření na místě nálezu, je obtížné rozhodnout, zda byly skutečně použity v potravinách.“ Takže i když byla v Izraeli nalezena semena koriandru stará 23 tisíc let, nemůžeme si být jisti, že byla použita k aromatizaci potravin.

Rozborem zbytků potravin v hrncích starých 6 tisíc let (z nalezišť v Dánsku a Německu) bylo nyní prokázáno, že v nich bylo vařeno maso a ryby spolu se semeny česnáčku lékařského (Alliaria petiolata). Tato rostlina má výraznou pikantní chuť, ale minimální výživnou hodnotu. Je proto pravděpodobné, že byla do jídla přidána ke zlepšení chuti, nikoliv zvýšení výživné hodnoty. To by svědčilo o tom, že koření k ochucování potravin bylo používáno mnohem dříve, než dokládají záznamy o jeho dovozu do Evropy.

PLoS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0070583

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Archeologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...