Kdy začal pračlověk používat koření?
| 5. 12. 2013Používání koření při kuchyňské úpravě jídel je určitě věc velmi stará, ale kdy přesně lidé začali jídlo kořenit, je záhadou. Odborník na tuto problematiku, Oliver Craig z univerzity v Yorku ve Velké Británii říká: „Koření roste ve volné přírodě jako součást flóry. Pokud jsou zjištěny botanické zbytky koření na místě nálezu, je obtížné rozhodnout, zda byly skutečně použity v potravinách.“ Takže i když byla v Izraeli nalezena semena koriandru stará 23 tisíc let, nemůžeme si být jisti, že byla použita k aromatizaci potravin.
Rozborem zbytků potravin v hrncích starých 6 tisíc let (z nalezišť v Dánsku a Německu) bylo nyní prokázáno, že v nich bylo vařeno maso a ryby spolu se semeny česnáčku lékařského (Alliaria petiolata). Tato rostlina má výraznou pikantní chuť, ale minimální výživnou hodnotu. Je proto pravděpodobné, že byla do jídla přidána ke zlepšení chuti, nikoliv zvýšení výživné hodnoty. To by svědčilo o tom, že koření k ochucování potravin bylo používáno mnohem dříve, než dokládají záznamy o jeho dovozu do Evropy.
PLoS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0070583
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [248,26 kB]