Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Hadi kradou jed ropuchám

 |  14. 2. 2008
 |  Vesmír 87, 73, 2008/2

Ropuchy (na rozdíl od jiných žab) nepatří mezi oblíbenou stravu hadů. Nejsou chutné, protože jejich kožní žlázy produkují jedovaté bufadienolidy. Na japonském ostrůvku Išimě však žije had Rhabdophis tigrinus (viz obr.), který se ropuchami živí. Nejenže mu jed neublíží, ale dokonce ho využívá ve svůj prospěch. Sám jed vyrobit nedovede, a proto ho ropuchám ukradne tím, že je pozře. Deborah Hutchinsonová a její kolegové z Univerzity v Norfolku zjistili, že hadi z Išimy mají v šíjových žlázách na zadní straně krku tentýž jed jako ropuchy, kdežto hadi téhož druhu z blízkého ostrova Kinkazanu, na němž ropuchy nežijí, žádný jed nemají. Navíc se hadi na každém ze zmíněných ostrovů chovají jinak, když jsou v nebezpečí. Na Išimě se neohroženě stavějí do bojové pozice a spoléhají zřejmě na svůj jed, kdežto na Kinkazanu zbaběle prchnou. Použití cizího jedu pro vlastní obranu není v přírodě zase tak neobvyklý jev, ale pokud jde o hady, je to dosud jediný známý případ. Neméně zajímavým faktem je, že hadi s jedem si jsou své výhody vědomi a dovedou ji aktivně využít. (Proc. of the National Academy of Sciences 2007, DOI: 10.1073/pnas0610785104)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...