Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Závislost na čokoládě

 |  14. 6. 2007
 |  Vesmír 86, 340, 2007/6

Mnoho vědců se snažilo zjistit, proč nám čokoláda tak chutná a proč u někoho vzniká „čokoládová závislost“. Čokoláda však skrývá svá tajemství za kombinací více než 300 chemických sloučenin, které z ní dosud byly izolovány. V podezření jsou substance jako kofein, theobromin či fenylethylamin (příbuzný amfetaminu), které zvýšeným uvolňováním neurotransmiterů – serotoninu a dopaminu – zlepšují náladu a podporují aktivitu. Tento účinek se považuje za hlavní příčinu obliby čokolády (viz Höschl C.: Syndrom narušené závislosti na odměně, Vesmír 75, 485, 1996/9). Později se zjistilo, že čokoláda obsahuje také farmakologicky aktivní substance, které mají na mozek stejný účinek jako tetrahydrokanabinol z marihuany (J. Am. Dietetic Assoc. 99, 1249, 1999). Těmi substancemi jsou amidy nenasycených mastných kyselin podobné anandamidu, což je endogenní kanabinoid, který se váže na stejný receptor jako tetrahydrokanabinol a je odpovědný za pocit vnitřního blaha (Schreiber V., Vesmír 79, 416, 2000/7).

Objev vyvolal paniku mezi výrobci čokolády, kteří začali mít obavy, zda nebudou muset označovat své produkty varovnými nápisy. Není bez zajímavosti, že přítomnost látek s podobným účinkem jako kanabinoidy posloužila i jako argument v soudní síni. Na základě pozitivního vyšetření moči byl jeden mladík obžalován z užívání marihuany, za což mu hrozil vysoký trest. Jeho advokát postavil obhajobu na tom, že klient před testem snědl velké množství čokolády, která obsahuje látky podobné tetrahydrokanabinolu. Porota obhajobě uvěřila a obžalovaný byl osvobozen. Dnes již víme, že mezi kanabinoidy a anandamidovými deriváty neexistuje žádná zkřížená reakce, vzorek moči tedy nemohl být pozitivní kvůli čokoládě.

Nedávno byly publikovány výsledky klinické studie, při níž byla 163 ženám zhruba od 25 do 45 let podávána denně čokoláda a pomocí strukturovaného dotazníku vyhodnocována jejich sexuální aktivita (J. of Sexual Med. 3, 476, 2006). Studie prokázala pozitivní vliv konzumace čokolády na jejich sexuální aktivitu.

U mužů sice nebyla podobná studie provedena, ale z dosavadních zkušeností víme, že ani jim nemůže čokoláda uškodit. Nebojme se tedy čokolády, není tak nebezpečná.

Pozn. red.: Čokoláda se skládá především z cukru a tuku. Její nadbytečná či zbytečná konzumace nesvědčí ani linii, ani chrupu. Bezvýhradná prospěšnost se netýká především diabetiků (kvůli cukru), epileptiků (kvůli kakau), alergiků (kteří jsou alergičtí na některé složky čokolády), dětí (kvůli kazivosti zubů, poruchám výživy, resp. kvůli nedostatečné pestrosti výživy nebo vitaminovým deficitům).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...