Káva chrání před účinkem alkoholu
| 14. 9. 2006Kávu pijí miliony lidí po celém světě, a i když káva obsahuje návykovou látku kofein, není považována za drogu v pravém slova smyslu. Přesto se stále vyskytují úvahy o tom, kolik šálků kávy denně můžeme vypít, aby to nepoškodilo naše zdraví. S překvapujícími informacemi přišel A. L. Klatsky a jeho kolegové z Oaklandu v Kalifornii. Zjistili, že pití kávy chrání játra před toxickým vlivem alkoholu a čím více kávy vypijeme, tím lépe jsou naše játra chráněna. Rozsáhlá studie na více než 125 000 lidech, kteří byli sledováni v letech 1978 až 1985, prokázala, že káva významným způsobem snižuje riziko vzniku alkoholické cirhózy. Při pití jednoho šálku kávy denně se riziko vzniku cirhózy snížilo o 20 %, při 2 až 3 šálcích o 40 % a při čtyřech a více šálcích o 80 %. Studie neodhalila, jakým mechanizmem chrání káva jaterní buňky před cirhózou, ale naznačila, že současné pití kávy a alkoholu představuje pro člověka menší riziko než pití alkoholu bez kávy. (Archives of Internal Medicine 166, 1190, 2006)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [303,1 kB]