Proti toxinům v kukuřici
| 10. 8. 2006Houbové toxiny jsou často karcinogenní, a tedy nebezpečné pro lidi i zvířata. Proto je nezbytné, aby se dala rychle zjistit jejich přítomnost v potravinářských semenech nebo v mouce. Nicolo Bernardo a jeho kolegové v Istituto Sperimentale per la Cerealicoltura v italském Bergamu přišli na to, že vhodnou metodou je spektroskopie v blízké infračervené oblasti spektra. Je rychlá a nevznikají při ní škodlivé odpady jako při obvyklých detekcích kapalinovou či plynovou chromatografií. Díky novým kvalitním detektorům je navíc tento postup citlivější a přesnější. Vědci ho testovali na 280 vzorcích kukuřice, které byly přirozeně i uměle napadeny houbou Fusarium verticilloides. Fuzarióza vyvolává tvorbu karcinogenního fumonisinu B1. Testována byla semena i kukuřičné mouky. Jako indikátor přítomnosti libolných plísní sloužilo stanovení ergosterolu – látky, kterou rostliny neprodukují. Plísněmi bylo zasaženo 86 % semen a v 59 % právě fuzáriem. Bylo zjištěno průměrně 5 mg fumonisinu B1 v 1 kg mouky. Interpretace specifických absorpčních pruhů ve spektru však není jednoduchá, protože se ve vzorcích vyskytuje velké množství sloučenin, které v infračervené oblasti spektra absorbují. Proto vědci sledují pouze ty absorpční pásy, které mají nějaký vztah k houbové infekci. Snaží se také použití metody rozšířit na testování toxických kontaminací u dalších plodin a při napadení jinými patogeny. (Biophotonics International 12, 23, 2005/12; J. Agr. Food Chem. 8128, Sept. 22, 2005)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [318,23 kB]