Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Aids – 25 let

 |  12. 10. 2006
 |  Vesmír 85, 576, 2006/10

V červnu 1981 oznámilo Centrum pro kontrolu nemocí pět případů parazitární pneumonie (Pneumocystis carinii) u mladých homosexuálních mužů v Los Angeles (New Engl. J. Med. 8. června 2006). Nikdo tehdy netušil, že je to začátek jedné z největších epidemií postihujících lidstvo. Postupně se zjistilo, že existuje virus vyvolávající poruchu lidské imunity, human immunodeficiency virus (HIV). V soutěžení o jeho průkaz jasně vyhrál Francouz Luc Montaigner nad Američanem Robertem Gallem. Virová porucha imunity se začala objevovat na celém světě. Postupně se zjistilo, že se virus přenáší i při heterosexuálním pohlavním styku, že se přenáší také z nakažených těhotných matek na jejich děti a že nakažení tímto virem umírají hlavně na jiné infekce, než je parazitární pneumonie, především na tuberkulózu.

Nemoc se po světě stále šíří (viz graf) – v roce 2000 byl počet nakažených asi 30 milionů (z toho 20 milionů v subsaharské Africe), v roce 2005 již 38 milionů (z toho 22 milionů v subsaharské Africe). Nemoc se rozšířila také v Indii a v Rusku. V citovaném časopise se mluví o dvou epidemiích – jedné postihující ty, kdo mají prostředky na protivirovou léčbu (a mohou s aidsem dlouho žít), druhé postihující chudé, kteří na léky nemají a umírají velmi rychle. Většina nemocných v rozvojových zemích, a hlavně v subsaharské Africe, patří do té druhé skupiny.

Naděje na očkování je zatím slabá, ale počet účinných (a drahých) antivirových léků stále stoupá – významně se na tom podílí skupina prof. Antonína Holého z AV ČR. Bez vakcíny je naděje na vymýcení nevalná a do akce se kromě WHO a OSN zapojují největší fi lantropové, např. nadace Billa a Melindy Gatesových. Všichni usilují, aby se protivirových léků dostalo i těm chudým, ale pokrok je malý.

Vesmír se může pyšnit tím, že o této nemoci psal už záhy (Vesmír 62, 61, 1983/2; 63, 227, 1984/8; 64, 353, 1985/6; 65, 58, 1986/1; 65, 163, 1986/3), jednou dokonce otiskl hned na počátku čísla návod k prevenci nákazy HIV (Vesmír 66, 4, 1987/1), na který navázal novinář Radek John v Mladém světě. Bylo to v době, kdy tehdejší ministr zdravotnictví ČSFR o aidsu zakazoval mluvit. Snad i díky těm článkům u nás počet nakažených nevzrostl tak jako v jiných zemích. Z vedení ČSAV tehdy přišla výtka, že Vesmír používá neslušná slova, jako je prezervativ.

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...