Vesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná škola

Aktuální číslo:

2024/12

Téma měsíce:

Expedice

Obálka čísla

Olivy a životní prostředí

 |  8. 12. 2005
 |  Vesmír 84, 701, 2005/12

Produkce oliv a olivového oleje je významnou součástí ekonomik zemí kolem Středozemního moře, zároveň je ale zdrojem odpadů, které zamořují vody a půdu. A nejde o malé objemy. Samotné Řecko vyprodukuje ročně 45 000 tun černých a 20 000 tun zelených oliv, celosvětová produkce (soustředěná převážně okolo Středozemního moře) byla v roce 2002 jeden a půl milionu tuny. Čerstvě sklizené olivy se jíst nedají, obsahují množství hořkých a trpkých látek, které je nutné odstranit. Příprava zelených oliv zahrnuje loužení v hydroxidu sodném, praní a fermentaci. Černé olivy se fermentují v roztoku kuchyňské soli. Při výrobě jedné tuny zelených oliv vznikne 4–8 m3 odpadních vod, na tunu černých oliv se spotřebují 1–2 m3. Podstatnou část vyloužených látek tvoří fenoly a polyfenoly, které jsou biologicky velmi těžko odbouratelné. Odpadní vody z produkce zelených oliv jsou kromě toho ještě silně alkalické (hodnoty pH až 13,6). Běžné postupy se na jejich likvidaci použít nedají, neboť pro většinu mikroorganizmů jsou polyfenoly toxické. Jako perspektivní se jeví vícestupňový proces kombinující enzymy z hub rodu Aspergillus a chemickou oxidaci elektrolýzou a peroxidem vodíku. V poloprovozních podmínkách biologický stupeň během dvou dnů odstranil 66–86 % fenolů, hodinová elektrolýza po okyselení a přídavku peroxidu vodíku pak umožnila snížit jejich obsah až o 96 %. (Process Biochemistry 40, 1401–1408, 2005)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?

Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?

Jiří Hrubý  |  8. 12. 2024
Takto Tomáš Grim nazval úvahu nad svou fotografií ledňáčka a z textové i fotografické části jeho knihy Ptačí svět očima fotografa a také ze...
Do srdce temnoty

Do srdce temnoty uzamčeno

Ladislav Varadzin, Petr Pokorný  |  2. 12. 2024
Archeologické expedice do severní Afriky tradičně směřovaly k bývalým či stávajícím řekám a jezerům, což téměř dokonale odvádělo pozornost od...
Vzhůru na tropický ostrov

Vzhůru na tropický ostrov

Vojtěch Novotný  |  2. 12. 2024
Výpravy na Novou Guineu mohou mít velmi rozličnou podobu. Někdo zakládá osadu nahých milovníků slunce, jiný slibuje nový ráj na Zemi, objevuje...