Aktuální číslo:

2019/11

Téma měsíce:

Ceny Neuron

Olivy a životní prostředí

 |  8. 12. 2005
 |  Vesmír 84, 701, 2005/12

Produkce oliv a olivového oleje je významnou součástí ekonomik zemí kolem Středozemního moře, zároveň je ale zdrojem odpadů, které zamořují vody a půdu. A nejde o malé objemy. Samotné Řecko vyprodukuje ročně 45 000 tun černých a 20 000 tun zelených oliv, celosvětová produkce (soustředěná převážně okolo Středozemního moře) byla v roce 2002 jeden a půl milionu tuny. Čerstvě sklizené olivy se jíst nedají, obsahují množství hořkých a trpkých látek, které je nutné odstranit. Příprava zelených oliv zahrnuje loužení v hydroxidu sodném, praní a fermentaci. Černé olivy se fermentují v roztoku kuchyňské soli. Při výrobě jedné tuny zelených oliv vznikne 4–8 m3 odpadních vod, na tunu černých oliv se spotřebují 1–2 m3. Podstatnou část vyloužených látek tvoří fenoly a polyfenoly, které jsou biologicky velmi těžko odbouratelné. Odpadní vody z produkce zelených oliv jsou kromě toho ještě silně alkalické (hodnoty pH až 13,6). Běžné postupy se na jejich likvidaci použít nedají, neboť pro většinu mikroorganizmů jsou polyfenoly toxické. Jako perspektivní se jeví vícestupňový proces kombinující enzymy z hub rodu Aspergillus a chemickou oxidaci elektrolýzou a peroxidem vodíku. V poloprovozních podmínkách biologický stupeň během dvou dnů odstranil 66–86 % fenolů, hodinová elektrolýza po okyselení a přídavku peroxidu vodíku pak umožnila snížit jejich obsah až o 96 %. (Process Biochemistry 40, 1401–1408, 2005)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Sekvenační data pomáhají odhalit globální rozšíření hub

Sekvenační data pomáhají odhalit globální rozšíření hub

Petr Baldrian  |  14. 11. 2019
Pokud vezmeme v úvahu, kolik dat získaných sekvenačními metodami (tzv. high-throughput-sequencing) je v současné době k dispozici, je možné se...
Probouzení nesmrtelnosti

Probouzení nesmrtelnosti

Marek Janáč  |  11. 11. 2019
Nesmrtelnost – věčná touha a hybatelka dějin života na planetě Zemi. V biologickém slova smyslu žene k plození potomstva, ve smyslu duchovním k...
Zabití ekonomikou

Zabití ekonomikou

Lucie Kalousová  |  11. 11. 2019
„Silná ekonomika vám může zlomit srdce,“ napsal v roce 2007 americký ekonom Christopher Ruhm. [1] Narážel tím na dobře zdokumentovaný paradox...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné