Která bílkovina je na Zemi nejhojnější?
| 15. 3. 2004Kupodivu jsem nikdy neslyšel, že by si tuto otázku někdo položil. A přece už v roce 1979 R. J. Ellis prohlásil, že nejhojnějším přirozeně se vyskytujícím proteinem je RuBisCO, enzym ribolózo-1,3bisfosfonát karboxyláza/ oxygenáza. Hiroku Ashida a jeho spolupracovníci z Nary v Japonsku ukázali, že tento enzym, nezbytný pro všechny rostliny jako hlavní aktér fotosyntézy (přeměny oxidu uhličitého z atmosféry na organický uhlík), je přítomen i v některých bakteriích, které nejsou fotosyntetické (nepřeměňují CO2 na organické uhlíkaté sloučeniny). Ukazuje to na spojitost mezi nějakým archeálním proteinem, dosud přítomným u bakterií, a proteinem vůbec nejhojnějším, umožňujícím současnou tvář života na Zemi. Proč je RuBisCO nejhojnějším proteinem? Protože je málo účinný, má poměrně slabou afinitu vůči CO2, a navíc je jeho schopnost vázat CO2 soutěživě potlačována kyslíkem. Rostliny tak musejí vyrábět tohoto enzymu velká množství, aby nás uživily. (Science 302, 286, 2003)
Ke stažení
- článek v pdf souboru [343,09 kB]