Aktuální číslo:

2025/4

Téma měsíce:

Prázdno

Obálka čísla

Cibule, nad kterou si nepopláčete…

 |  8. 9. 2003
 |  Vesmír 82, 488, 2003/9

Při krájení cibule se tvoří látka, která dráždí oči a způsobuje slzení. Původně byla tvorba této látky považována za spontánní proces neřízený enzymem. Nedávno ale japonští vědci z univerzit v Tokiu a v Kjótu našli enzym řídící tvorbu této látky. Zároveň zjistili, který gen strukturu enzymu kóduje. Japonští badatelé proto slibují, že bude možno vyrábět modifikovanou cibuli, nad níž si nikdo nezapláče, ale přitom bude stejně aromatická jako cibule dnešní. Molekula, která dává cibuli charakteristickou vůni, vzniká ze stejné výchozí molekuly jako látka dráždící oči, její tvorba je však na enzymu dráždivého faktoru nezávislá. Z molekuly dávající cibulovou vůni navíc později vznikají další látky, které příznivě ovlivňují hladinu krevních lipidů a působí proti srážlivosti krve. V geneticky modifikované cibuli by tedy zůstala zachována jak vůně, tak výživná hodnota. (Nature 419, 685, 2002)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Eva Pašťalková

Mgr. Eva Pašťalková (*1975) vystudovala Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Nyní je postgraduální studentkou 1. Lékařské fakulty UK. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR se zabývá studiem paměti a prostorové orientace.

Doporučujeme

Rostliny vyprávějí o lidech

Rostliny vyprávějí o lidech

Ondřej Vrtiška  |  31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás

O prázdnech v nás uzamčenovideo

Jan Černý  |  31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci

Nejúspěšnější gen v evoluci

Eduard Kejnovský  |  31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...