Cibule, nad kterou si nepopláčete…
| 8. 9. 2003Při krájení cibule se tvoří látka, která dráždí oči a způsobuje slzení. Původně byla tvorba této látky považována za spontánní proces neřízený enzymem. Nedávno ale japonští vědci z univerzit v Tokiu a v Kjótu našli enzym řídící tvorbu této látky. Zároveň zjistili, který gen strukturu enzymu kóduje. Japonští badatelé proto slibují, že bude možno vyrábět modifikovanou cibuli, nad níž si nikdo nezapláče, ale přitom bude stejně aromatická jako cibule dnešní. Molekula, která dává cibuli charakteristickou vůni, vzniká ze stejné výchozí molekuly jako látka dráždící oči, její tvorba je však na enzymu dráždivého faktoru nezávislá. Z molekuly dávající cibulovou vůni navíc později vznikají další látky, které příznivě ovlivňují hladinu krevních lipidů a působí proti srážlivosti krve. V geneticky modifikované cibuli by tedy zůstala zachována jak vůně, tak výživná hodnota. (Nature 419, 685, 2002)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [365,78 kB]