Aktuální číslo:

2019/10

Téma měsíce:

Sesuvy

Cibule, nad kterou si nepopláčete…

 |  8. 9. 2003
 |  Vesmír 82, 488, 2003/9

Při krájení cibule se tvoří látka, která dráždí oči a způsobuje slzení. Původně byla tvorba této látky považována za spontánní proces neřízený enzymem. Nedávno ale japonští vědci z univerzit v Tokiu a v Kjótu našli enzym řídící tvorbu této látky. Zároveň zjistili, který gen strukturu enzymu kóduje. Japonští badatelé proto slibují, že bude možno vyrábět modifikovanou cibuli, nad níž si nikdo nezapláče, ale přitom bude stejně aromatická jako cibule dnešní. Molekula, která dává cibuli charakteristickou vůni, vzniká ze stejné výchozí molekuly jako látka dráždící oči, její tvorba je však na enzymu dráždivého faktoru nezávislá. Z molekuly dávající cibulovou vůni navíc později vznikají další látky, které příznivě ovlivňují hladinu krevních lipidů a působí proti srážlivosti krve. V geneticky modifikované cibuli by tedy zůstala zachována jak vůně, tak výživná hodnota. (Nature 419, 685, 2002)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Eva Pašťalková

Mgr. Eva Pašťalková (*1975) vystudovala Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Nyní je postgraduální studentkou 1. Lékařské fakulty UK. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR se zabývá studiem paměti a prostorové orientace.

Doporučujeme

Zhasněte světla!

Zhasněte světla!

Pavel Pecháček  |  7. 10. 2019
V důsledku technologického pokroku i rostoucí lidské populace stále přibývá míst, která jsou v noci vystavena umělému osvětlení (někdy...
Negativní dopady sesuvů

Negativní dopady sesuvů

Jan Klimeš  |  7. 10. 2019
Hlavním důvodem studia sesuvů jsou působené škody na majetku a v extrémních případech i ztráty na životech lidí. Přesto jsou objektivní a...
Odkrytá skrytá tvář Měsíce

Odkrytá skrytá tvář Měsíce uzamčeno

Pavel Gabzdyl  |  7. 10. 2019
Po celou dobu existence lidstva nám Měsíc ukazoval jen přivrácenou polokouli. Pouhých 60 let (od října 1959) známe díky ruské sondě Luna 3 i...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné