Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Cibule, nad kterou si nepopláčete…

 |  8. 9. 2003
 |  Vesmír 82, 488, 2003/9

Při krájení cibule se tvoří látka, která dráždí oči a způsobuje slzení. Původně byla tvorba této látky považována za spontánní proces neřízený enzymem. Nedávno ale japonští vědci z univerzit v Tokiu a v Kjótu našli enzym řídící tvorbu této látky. Zároveň zjistili, který gen strukturu enzymu kóduje. Japonští badatelé proto slibují, že bude možno vyrábět modifikovanou cibuli, nad níž si nikdo nezapláče, ale přitom bude stejně aromatická jako cibule dnešní. Molekula, která dává cibuli charakteristickou vůni, vzniká ze stejné výchozí molekuly jako látka dráždící oči, její tvorba je však na enzymu dráždivého faktoru nezávislá. Z molekuly dávající cibulovou vůni navíc později vznikají další látky, které příznivě ovlivňují hladinu krevních lipidů a působí proti srážlivosti krve. V geneticky modifikované cibuli by tedy zůstala zachována jak vůně, tak výživná hodnota. (Nature 419, 685, 2002)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Eva Pašťalková

Mgr. Eva Pašťalková (*1975) vystudovala Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Nyní je postgraduální studentkou 1. Lékařské fakulty UK. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR se zabývá studiem paměti a prostorové orientace.

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...