Aktuální číslo:

2020/7

Téma měsíce:

Klimatické změny

Pijte instantní kávu, nebudou se vám kazit zuby

 |  4. 8. 2003
 |  Vesmír 82, 449, 2003/8

Káva může chránit zuby před zkažením. Je známo, že kávová zrna, ať již nepražená či pražená, obsahují antibakteriální a antioxidační složky. Jakým způsobem však většina těchto chemikálií působí, není dosud známo.

Vědci z Pavijské a z Anconské univerzity v Itálii se zaměřili na antibakteriální a antiadhezivní vlastnosti kávy i jejích složek. Vyšetřili vzorky nepražené zelené i pražené kávy několika kultivarů z různých zemí a došli k velmi zajímavým výsledkům. Všechny testované vzorky více či méně zabraňovaly přichycení hlavního původce zubního kazu – bakterie Streptococcus mutans – k zubnímu povrchu a vykazovaly výrazné antibakteriální účinky. Za tyto vlastnosti nejsou odpovědné jen přirozeně se vyskytující složky kávy, ale i složky vzniklé pražením (všechny vzorky nepražené kávy byly výrazně méně aktivní než odpovídající vzorky kávy pražené).

Vědci se též zaměřili na rozdíly mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou, a to jak v normální, tak v instantní podobě. Instantní káva překvapivě vykazovala vyšší antibakteriální aktivitu a též úspěšněji bránila přichycení bakterií k zubnímu povrchu. Mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou naproti tomu nebyl v tomto směru zjištěn žádný rozdíl.

Přichycení bakterií, a tím i vzniku plaku a zubního kazu, zabraňovaly velmi účinně zejména trigonellin a kyselina nikotinová. Vlastnosti zabraňující bakterii S. mutans, aby se přichytila k zubní sklovině, byly prokázány zatím jen in vitro, na umělém zubním povrchu se simulovaným roztokem slin. Následným krokem bude testování zvířecích modelů a skutečné skloviny s plakem. Plak je primární příčinou zubních onemocnění. Je to vlastně komplexní ekosystém tvořený biofilmem (viz Vesmír 80, 203, 2001/4) s mnoha druhy mikrobů. Biofilm chrání mikroby před účinky vnějšího prostředí, a protože je lepkavý, usnadňuje jejich přichycení k pevnému povrchu. Trigonellin, složka, jež nejvíce přispívá k chuti a vůni kávy, má nejvyšší antibakteriální schopnosti a brání též nejsilněji právě přichycení bakterií k zubním povrchům. (Journal of Agricultural and Food Chemistry 50, 1225–1229, 2002)

Ke stažení

O autorovi

Veronika Holá

Ing. Veronika Holá (*1978) vystudovala Fakultu životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Je postgraduální studentkou lékařské mikrobiologie v Mikrobiologickém ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde se zabývá zejména bakteriálním biofilmem u klinicky významných mikrobů a jeho rezistencí k antibiotikům.

Doporučujeme

O mariánském sloupu, který se nevrátil na Staroměstské náměstí

O mariánském sloupu, který se nevrátil na Staroměstské náměstí

Eliška Fulínová  |  18. 7. 2020
Instalace neúplné kopie mariánského sloupu na pražské Staroměstské náměstí přišla ironií osudu ve zjitřené době, kdy se na různých místech po...
Na staré zkušenosti nezapomínejme

Na staré zkušenosti nezapomínejme

Eva Bobůrková  |  13. 7. 2020
Vladimír Vonka je uznávaný virolog v Česku i ve světě. Ač brzy oslaví devadesáté narozeniny, stále se věnuje vědě, konkrétně vývoji...
Komu se nelení…

Komu se nelení…

Petr Pokorný  |  13. 7. 2020
Jsou-li nějaké změny příliš pomalé, lidé je v subjektivním čase svých životů skoro nevnímají. Stačí se ale podívat na staré krajinomalby či...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné