Aktuální číslo:

2017/12

Téma měsíce:

Kontakty

Pijte instantní kávu, nebudou se vám kazit zuby

 |  4. 8. 2003
 |  Vesmír 82, 449, 2003/8

Káva může chránit zuby před zkažením. Je známo, že kávová zrna, ať již nepražená či pražená, obsahují antibakteriální a antioxidační složky. Jakým způsobem však většina těchto chemikálií působí, není dosud známo.

Vědci z Pavijské a z Anconské univerzity v Itálii se zaměřili na antibakteriální a antiadhezivní vlastnosti kávy i jejích složek. Vyšetřili vzorky nepražené zelené i pražené kávy několika kultivarů z různých zemí a došli k velmi zajímavým výsledkům. Všechny testované vzorky více či méně zabraňovaly přichycení hlavního původce zubního kazu – bakterie Streptococcus mutans – k zubnímu povrchu a vykazovaly výrazné antibakteriální účinky. Za tyto vlastnosti nejsou odpovědné jen přirozeně se vyskytující složky kávy, ale i složky vzniklé pražením (všechny vzorky nepražené kávy byly výrazně méně aktivní než odpovídající vzorky kávy pražené).

Vědci se též zaměřili na rozdíly mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou, a to jak v normální, tak v instantní podobě. Instantní káva překvapivě vykazovala vyšší antibakteriální aktivitu a též úspěšněji bránila přichycení bakterií k zubnímu povrchu. Mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou naproti tomu nebyl v tomto směru zjištěn žádný rozdíl.

Přichycení bakterií, a tím i vzniku plaku a zubního kazu, zabraňovaly velmi účinně zejména trigonellin a kyselina nikotinová. Vlastnosti zabraňující bakterii S. mutans, aby se přichytila k zubní sklovině, byly prokázány zatím jen in vitro, na umělém zubním povrchu se simulovaným roztokem slin. Následným krokem bude testování zvířecích modelů a skutečné skloviny s plakem. Plak je primární příčinou zubních onemocnění. Je to vlastně komplexní ekosystém tvořený biofilmem (viz Vesmír 80, 203, 2001/4) s mnoha druhy mikrobů. Biofilm chrání mikroby před účinky vnějšího prostředí, a protože je lepkavý, usnadňuje jejich přichycení k pevnému povrchu. Trigonellin, složka, jež nejvíce přispívá k chuti a vůni kávy, má nejvyšší antibakteriální schopnosti a brání též nejsilněji právě přichycení bakterií k zubním povrchům. (Journal of Agricultural and Food Chemistry 50, 1225–1229, 2002)

Ke stažení

O autorovi

Veronika Holá

Ing. Veronika Holá (*1978) vystudovala Fakultu životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Je postgraduální studentkou lékařské mikrobiologie v Mikrobiologickém ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde se zabývá zejména bakteriálním biofilmem u klinicky významných mikrobů a jeho rezistencí k antibiotikům.

Doporučujeme

Přemýšlej, než začneš kreslit

Přemýšlej, než začneš kreslit

Ondřej Vrtiška  |  4. 12. 2017
Nástup počítačů, geografických informačních systémů a velkých dat proměnil tvorbu map k nepoznání. Přesto stále platí, že bez znalosti základů...
Tajemná „Boží země“ Punt

Tajemná „Boží země“ Punt uzamčeno

Břetislav Vachala  |  4. 12. 2017
Mnoho vzácného zboží starověkého Egypta pocházelo z tajemného Puntu, kam Egypťané pořádali časté obchodní výpravy. Odkud jejich expedice...
Hmyz jako dokonalý létací stroj

Hmyz jako dokonalý létací stroj

Rudolf Dvořák  |  4. 12. 2017
Hmyz patří k nejdokonalejším a nejstarším letcům naší planety. Jeho letové schopnosti se vyvíjely přes 300 milionů let a předčí dovednosti všech...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné