mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Ještě „Kam s tím klestím“

(ad Vesmír 82, 32, 2003/1; 82, 64, 2003/2; 81, 568, 2002/10)
 |  3. 4. 2003
 |  Vesmír 82, 184, 2003/4

Otázky typu „Kam s tím klestím“, „Jaderná energetika nebo alternativní zdroje“ apod. jsou velice zajímavá témata pro akademické debaty. Já jsem ale musel před pěti lety řešit problém, čím topit v našem domě.

Bydlíme v podhůří Jeseníků v obci bez plynu. Většina domácností topí uhlím, málokdo elektřinou nebo propan-butanem. V okolí obce je hodně lesů a pastvin, klasické zemědělství téměř neexistuje. Nezaměstnanost se pohybuje kolem 10 %, výdělky jsou malé.

Myslím si, že v našem případě je topení biomasou nejlepším řešením z několika důvodů. Je známo, že topení uhlím a dřevem patří k nejlevnějším. Navíc je velice podivné, když člověk, který pobírá podporu v nezaměstnanosti, platí za elektřinu, místo aby sbíral v lese dřevo.

Platí tak vlastně za práci jiného, když svou práci prodat nemůže.

Dřevo, které spálíme v kamnech nebo necháme ležet v lese, uvolní téměř shodné množství CO2, ovšem v různém časovém období. Ať topíme uhlím nebo plynem (popřípadě elektřinou z uhelných elektráren), uvolníme stejné množství CO2, ale nespálené dřevo v lese stejně zetleje. A dřevo roste i bez nás, pokud ovšem nechceme vše vybetonovat. Je lepší dělat něco pro to, aby plyn nebo uhlí zůstaly tam, kde jsou, a topení biomasou je jednou z možností.

Celá diskuse ale vznikla jako reakce na článek „Noste dříví do lesa“ (Vesmír 81, 568, 2002/10) o zdravotním stavu lesů. To je ovšem jiná otázka a je nutné rozhodnout, jestli dřevo v lese nechat nebo odvézt k spálení v kamnech, podle místních podmínek.

Uvedený článek se ovšem týkal lesů, ale dřevo roste i bez našeho zásahu na bývalé zemědělské půdě. Myslím si, že tady je jiná situace. Mám raději pastvinu zarostlou olšemi a břízami než bodláky a ostružinami.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Diskuse

O autorovi

Pavel Januška

 

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...