Chrání vajíčka proti rakovině prsu?
| 3. 4. 2003Epidemiologové ve Spojených státech zjistili, že se u některých skupin emigrantů rakovina prsu vyskytuje mnohem méně než v obecné populaci, avšak v další generaci tento rozdíl zmizí. Nemohl by to být důsledek rozdílné výživy těchto emigrantek v mládí? Lze přeci oprávněně předpokládat, že po emigraci nebyly velké rozdíly ve stravě rodičů a dětí.
Lindsay Frazier a spol. z Harvardovy lékařské fakulty se dotazovali 121 707 žen na jejich stravovací zvyky ve věku 12 až 18 let. V časopise Brest Cancer Research 5, R59–R64, 2003 píší: „Zvýšená konzumace vajíček snižuje riziko rakoviny prsu, zatímco zvýšená konzumace másla toto riziko poněkud zvyšuje.“ Podobně snižovaly riziko rakoviny prsu i rostlinné oleje a vláknina ve stravě.
Nebyli by to však opatrní vědci, kdyby také neupozornili na to, že to jsou předběžné výsledky a že je třeba celé podezření hlouběji prozkoumat.
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [109,3 kB]