Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Optimizmus bez pollyannizmu

 |  5. 6. 2002
 |  Vesmír 81, 357, 2002/6

Teprve 11. října 2001 přinesl The New England Journal of Medicine (345, 1126, 2001), jeden z prestižních světových medicínských časopisů, komentář k masakru z 11. září. Je to podivné, neboť tento časopis je týdeník (nejspíš hrají značnou roli výrobní lhůty). Z komentáře se dozvíme to, co už jsme četli a promýšleli předtím, s jediným rozdílem. Redaktoři vyzývají lékaře (jejichž roli při masakru chválí) k jednomyslnosti a optimizmu, leč „without Pollyannaism“. Co je pollyannizmus? Podle „The Oxford Concise Dictionary“ je to metafora pro radostný optimizmus, nadměrně radostnou osobnost. Pro moji generaci je tato představa spojena s postavou z románu E. Porterové (z r. 1913), jejíž Pollyanna věřila, že vše zlé se v dobré obrátí. Podle Velkého anglicko-českého slovníku (Academia, Praha 1984) je však Pollyanna též hanlivé synonymum pro naivní optimistku. Že nemáme zoufat, ale doufat? Kéž by tomu tak bylo!

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...