Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak se tělo brání při mozkové mrtvici

 |  4. 4. 2002
 |  Vesmír 81, 237, 2002/4

Jestliže se při ateroskleróze ucpe nebo poškodí céva v mozku, vyvolá to v postižené části nekrózu z nedostatku kyslíku ischemické poškození. Při pokusech těla o nápravu škody se aktivizuje řada látek (např. cévní růstový faktor z výstelky cév), které se snaží škodu napravit. Lékaři jim v tom pomáhají léky omezujícími srážení krve a léky rozpouštějícími krevní sraženinu. Kdyby se podařilo tyto obranné děje podpořit, nemocným by to mohlo pomoci. Jedním z cílů léčby by mohla být aktivizace cévního růstového faktoru, který zvyšuje propustnost cévní stěny, mohl by být jedním z cílů léčby. Robert Paul a jeho spolupracovníci z La Jolla v Kalifornii to na myších zkoušejí s enzymem Src-kinázou. Mohou se tím otevřít nové cesty v léčbě mozkové mrtvice. (Nature Medicine 7, 222, 2001)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nemoci člověka
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...