Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Tuční to dotáhnou nejdál

 |  5. 12. 2001
 |  Vesmír 80, 712, 2001/12

V ptačí migraci lze rozlišovat postupné přelety kratších úseků, kdy si ptáci na tahové zastávce jen něco málo sezobnou a hned zase letí dál, a non-stop překonávání obrovských vzdáleností, po kterém odpočívají delší dobu a řádně se vykrmí. Jako z energetického hlediska opodstatněnější se většinou jevila první strategie, naopak poněkud záhadná byla schopnost některých bahňáků nepřerušit let po 4000 km. Tu teď vysvětlili švédští a holandští ornitologové, kteří se zabývali účinností přeměny metabolické energie létacími svaly u jespáků rezavých (Calidris canutus). Zjistili, že tato účinnost stoupá s větší hmotností jedince. Krom toho se těžším kusům ve vzduchu hůře manévruje, obtížněji vzlétají a nedovedou dost rychle měnit směr letu. To je činí snadnější kořistí predátorů, kteří loví ptáky nejčastěji nízko nad povrchem nebo při sběru potravy. Naproti tomu hejna táhnoucí vysoko nad zemí jsou vcelku v bezpečí. Z toho vyplývá, že poté, co jespáci ztloustnou, vyplatí se jim letět co nejdéle a nejdále. (Nature 413, 730–732, 2001)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Etologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Reif

Doc. Mgr. Jiří Reif, Ph.D., (* 1980) se v Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK v Praze a na katedře zoologie Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci zabývá biologickými principy, na nichž by měla být založena ochrana ptáků.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...