Jak sladké je ovoce
| 5. 10. 2001Zákazníci chtějí nakupovat jen kvalitní, dobře vyzrálé ovoce. Obsah cukrů v něm rychle a bezkontaktně zjistí zařízení, které vyvinuli na Ústřední queenslandské univerzitě v Rockhamptonu. Svazek rovnoběžných paprsků infračerveného záření proniká dření ovoce. Snímač záření vrhá na povrch ovoce stín, což zaručuje, že zaznamenává jen záření rozptýlené nebo absorbované v plodu. Snímač obsahuje zlaté zrcátko, které odrazí většinu záření spektrálního rozsahu 600–2500 nm do svazku 30 optických vláken (o průměru 70 µm) spektrálního čidla (čidlo vyrábí německá firma Carl Zeiss). Signály jsou zpracovány počítačem, který obsahuje pro každý druh ovoce srovnání velikostí signálů s údaji z chemických analýz. Zařízení od australské firmy Colour Vision Systems v ceně asi 11 000 dolarů analyzuje na běžícím pásu za sekundu 5 ananasových melounů nebo 10 broskví a umožňuje testovat také citrusové plody, jablka a rajčata. Přesnost je přibližně 1,5 %, tedy lepší než u vycvičených ochutnávačů.
Inu – nekupte to za tu cenu.
(Biophotonics International, březen 2001; e-mail badatelů: c.greensill @cqu.edu.au)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [305,88 kB]