Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Jak sladké je ovoce

 |  5. 10. 2001
 |  Vesmír 80, 545, 2001/10

Zákazníci chtějí nakupovat jen kvalitní, dobře vyzrálé ovoce. Obsah cukrů v něm rychle a bezkontaktně zjistí zařízení, které vyvinuli na Ústřední queenslandské univerzitě v Rockhamptonu. Svazek rovnoběžných paprsků infračerveného záření proniká dření ovoce. Snímač záření vrhá na povrch ovoce stín, což zaručuje, že zaznamenává jen záření rozptýlené nebo absorbované v plodu. Snímač obsahuje zlaté zrcátko, které odrazí většinu záření spektrálního rozsahu 600–2500 nm do svazku 30 optických vláken (o průměru 70 µm) spektrálního čidla (čidlo vyrábí německá firma Carl Zeiss). Signály jsou zpracovány počítačem, který obsahuje pro každý druh ovoce srovnání velikostí signálů s údaji z chemických analýz. Zařízení od australské firmy Colour Vision Systems v ceně asi 11 000 dolarů analyzuje na běžícím pásu za sekundu 5 ananasových melounů nebo 10 broskví a umožňuje testovat také citrusové plody, jablka a ra­j­čata. Přesnost je přibližně 1,5 %, tedy lepší než u vycvičených ochutnávačů.

Inu – nekupte to za tu cenu.

(Biophotonics International, březen 2001; e-mail badatelů: c.greensill @cqu.edu.au)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...