Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Žvýkali a dobrou vůli spolu měli...

 |  5. 4. 2000
 |  Vesmír 79, 195, 2000/4
 |  Seriál: Papuánské (polo)pravdy, 1. díl (Následující)

Ač sám nekuřák, vždy jsem na kouření oceňoval jeho úlohu v neustálém koloběhu drobných úsluh, půjček a oplátek, udržujících a upevňujících společenskou soudržnost a smír. Vzájemné půjčování cigaret, zápalek a tabáku, připalování si i jenom společné kouření jsou drobnými vstřícnými rituály, jež se jenom nedokonale nahrazují analogickými operacemi při pití kávy či alkoholu a již vůbec je nelze nahradit například vzájemnými půjčkami drobných peněžních obnosů, telefonních karet či ponožek. Málo doceňovanou společenskou úlohou tabáku jakož i jiných měkkých drog je funkce drobného oběživa v recipročně altruistických výměnách.

Kouření bude kvůli zdravotním rizikům pravděpodobně ustupovat i v Čechách, takže je nejvyšší čas hledat náhradní rituál, jenž by se zhostil jeho role při stmelování společnosti. Jinak by mohl být počet lidí zachráněných před rakovinou plic převýšen počtem povražděných následkem všeobecného nedostatku dobré vůle, nebo spíše prostředků, jak ji dát najevo. Naštěstí není třeba vynalézat nic nového, neboť se můžeme poučit od Papuánců a začít žvýkat betelové ořechy.

Příchod do kterékoli vesnice v novoguinejské nížině začíná vždy stejně, posezením s nabídkou betelu. Semena betelové palmy (Areca catechu) se žvýkají vždy společně s jehnědami pepřovníku (Piper betle) a mletým vápencem. Výsledkem je hmota nevalné chuti, jež ale obsahuje směs alkaloidů odvozených od tetrahydronikotinové kyseliny a působí tak mírně euforicky a rovněž zahání únavu i hlad. Všechny tři ingredience jsou nezbytné k dosažení žádoucího účinku, což poskytuje velký prostor pro vzájemné úsluhy a výpomoc, neboť každému se zpravidla právě jedna z nich nedostává, zatímco právě jednu má v nadbytku.

Přechodem na betel se zbavíme obtížného kouře, všudypřítomných vajglů a hořících nemovitostí podpálených tajně kouřícími nezletilci. Zlepší se i zdraví populace, neboť betel je rovněž medicína, používaná v různých zemích jako antihelmintikum, vazokonstriktikum, proti špatnému dechu a k vyvolání lásky. Nicméně jako každá změna zvyklostí vyžádá si i zavedení betelu jisté společenské adaptace. Určitý vývoj lze očekávat zejména u současných standardů elegance a krásy. Tak jako svého času byly v módě dámy svůdně pokuřující dlouhé cigáro ve slonovinové špičce, moderním idolem betelového věku se pravděpodobně stane sice tatáž dáma, tentokrát ale elegantně vyplivující půl deci krvavě rudých betelových slin skrze zuby zčernalé desetiletím žvýkání do umělecky tvarovaného plivátka. Až vám tato osoba nabídne něco mletého vápence, vězte, že jde o gesto veskrze přátelské. A také známku toho, že kouření je konečně pasé a betel se ujímá vlády v nové společnosti dosud nepoznaného přátelství a dobré vůle.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Eseje

O autorovi

Vojtěch Novotný

Prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc., (*1964) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Zabývá se ekologií herbivorního hmyzu v tropických ekosystémech. Pracuje v Entomologickém ústavu, součásti Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích, přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a vede terénní stanici na Papui-Nové Guineji. Je členem Učené společnosti České republiky.
Novotný Vojtěch

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...