Proč nestrávíme své škrkavky?
| 5. 12. 2000 | Vesmír 79, 716, 2000/12
Asi jedna šestina světové populace je zamořena škrkavkou dětskou, Ascaris lumbricoides. Samozřejmě to vede k zhoršení výživy a jiným komplikacím. Proč vlastně škrkavky v trávicím traktu nestrávíme jako jiné maso? Je tomu tak proto, že škrkavky na svém povrchu tvoří inhibitory žaludečních a střevních enzymů, např. pepsinový inhibitor 3 (PI3). Poznání struktury těchto inhibitorů by mohlo vést k vývoji léků, které by lidem umožnily své parazity strávit, a tím je zneškodnit. Dokonce by to mohlo vést i k lékům bránícím metastázování (šíření krevním oběhem) zhoubných nádorů. (The Lancet 356, 571, 2000)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [198,19 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nemoci člověka
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Vratislav Schreiber
Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.
Doporučujeme
O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu
Michal Anděl | 30. 9. 2024
Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...
Životní příběh Nicolase Apperta
Aleš Rajchl | 30. 9. 2024
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame
Anna Imbert Štulc | 30. 9. 2024
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...