Proč nestrávíme své škrkavky?
| 5. 12. 2000 | Vesmír 79, 716, 2000/12
Asi jedna šestina světové populace je zamořena škrkavkou dětskou, Ascaris lumbricoides. Samozřejmě to vede k zhoršení výživy a jiným komplikacím. Proč vlastně škrkavky v trávicím traktu nestrávíme jako jiné maso? Je tomu tak proto, že škrkavky na svém povrchu tvoří inhibitory žaludečních a střevních enzymů, např. pepsinový inhibitor 3 (PI3). Poznání struktury těchto inhibitorů by mohlo vést k vývoji léků, které by lidem umožnily své parazity strávit, a tím je zneškodnit. Dokonce by to mohlo vést i k lékům bránícím metastázování (šíření krevním oběhem) zhoubných nádorů. (The Lancet 356, 571, 2000)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [198,19 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nemoci člověka
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Vratislav Schreiber
Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.
Doporučujeme
Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem
Eva Bobůrková | 3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná
Natalie Venclová, Kateřina Tomková | 3. 2. 2025
Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak
Marek Janáč | 3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...