Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

V síti...

 |  5. 7. 1999
 |  Vesmír 78, 394, 1999/7

Je samozřejmé, že k tak důležité a zajímavé věci, jako je zatmění, vznikne množství kvalitních www stránek v nejrůznějších zemích světa. Důraz v předchozí větě je samozřejmě na slově kvalitních, neboť celý současný web je jinak především otázkou kvantity a ne kvality. Naštěstí existují mnohé výjimky. Zajímá­li vás zatmění Slunce (ale i dalších těles sluneční soustavy), zkuste následující adresy:

  • Solar Eclipse Information at the Solar Data Analysis Center (umbra.nascom.nasa.gov/eclipse/) – stránka americké NASA, která se týká i jiných zatmění než Slunce.
  • Eclipse 1999 (www.nmsi.ac.uk/eclipse/index.html) – poněkud přespříliš pedagogická stránka, avšak s mnoha zajímavostmi.
  • Jednou z nejobsažnějších stránek o zatměních je Eclipse Home Page (sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html), kde je i velké množství odkazů na další servery.
  • V češtině poskytuje solidní základní informace o zatmění Slunce např. Štefánikova hvězdárna na Petříně (observat.infoserver.cz/ECL99) či Hvězdárna v Úpici (www.trutnov.vol.cz/obsupice/).
  • Stránka Slunce ‘99 (www.ian.cz/slunce99/nn/default.htm) obsahuje poměrně málo grafů, map, výpočtů a tabulek, které jsou jinak na stránkách věnovaných zatmění běžné. Najdete tu spíše různé drby a zajímavosti. Dovíte se, jaká je to vlastně náhoda, že k úplnému zatmění Slunce vůbec dochází, kdy bylo naposledy úplné zatmění v Praze, proč je lepší sledovat celou událost na okraji pásu totality než v jeho centru (přestože většina astronomů doporučuje opak), i řadu praktických rad, jak bude zatmění probíhat, čím se vybavit, jaký pořídit objektiv k fotografování ap.

Důležité jsou pro potenciální pozorovatele i stránky meteorologické, které jsou dnes běžné takřka v každé evropské zemi. V souvislosti se zatměním je zajímavá stránka Martina Setváka z Českého hydrometeorologického ústavu, která je věnována předpovědi počasí na 11. srpna 1999 založené na statistickém zpracování údajů z minulých let (www.chmi.cz/meteo/sat/ECL99/ecl99.html).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie

O autorovi

Zdislav Šíma

RNDr. Zdislav Šíma, CSc., (*1947) vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Nejprve se zabýval fyzikou dvojhvězd. V současné době se v Astronomickém ústav AV ČR věnuje družicové geodézii a historii astronomie. Je odpovědný za pražský orloj. Rekonstruoval několikery sluneční hodiny - Břevnovský klášter, Malostranské náměstí (budova parlamentu) a další.

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...