Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

K úvaze prof. Vladimíra Vanýska „Třetí kultura“

(Vesmír 76, 225, 1997/4)
 |  5. 6. 1997
 |  Vesmír 76, 304, 1997/6

Každá skutečná kultura je jedinečná a neopakovatelná. Je souhrnem všeho směřování a všech plodů zvídavého a tvořivého lidského ducha. Tak je tomu i s kulturou euroamerického civilizovaného okruhu. Je jedinečná. Obsahuje celou šíři a rozmanitost umění, veškerou vzdělanost humanitní, vědy přírodní a společenské, filozofii i víru. Pominout nelze ani výdobytky techniky a bouřlivě nastupující informatiku.

„Vysoký hraniční val“ mezi jednotlivými okruhy kultury netkví v kultuře samé, ale v jejích představitelích, z nichž „každý jen tu svou má za jedinou“. Prudký nárůst nových poznatků, vysoká specializace i uvnitř oborů vylučují polyhistory minulých dob. Je tedy na každém nositeli kultury – chce-li se jím cítit nebo být tak nazýván –, aby ovládal dokonale svůj obor a dovedl o něm i přístupně referovat. Aby se držel jazyka i předmětu vlastního oboru a přenechal „boha víře, metafory básníkům, experimenty přírodovědcům a hloubání filozofům“. A přitom aby bez „bojových pokřiků“ v duchu sokratovské moudrosti, směřoval k mezioborové spolupráci.

Protože kultura je opravdu vždy jen jedna.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Helena Patrná

MUDr. Helena Patrná (*1919) studovala sociologii na Filozofické fakultě UK, vystudovala fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Je odbornou dětskou lékařkou ve výslužbě.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...